DECIZIE CRITICATĂ: Justiția obligă un jurnalist să dezvăluie conversațiile electronice cu sursa sa

DECIZIE CRITICATĂ: Justiția obligă un jurnalist să dezvăluie conversațiile electronice cu sursa sa

 O curte de apel canadiană a confirmat miercuri o decizie în primă instanță ce obligă un jurnalist să predea poliției conținutul conversațiilor cu un presupus jihadist, transmite AFP.

Vice Media Canada a contestat în fața curții de apel din Ontario (centru) obligarea jurnalistului său Ben Makuch de a dezvălui conținutul conversațiilor sale electronice cu Farah Shirdon, un canadian suspectat că s-ar fi alăturat grupării Stat Islamic (SI).
Asociațiile jurnaliștilor au criticat verdictul, care ar putea fi atacat la Curtea Supremă.
Președintele Vice Canada, Ryan Archibald, a asigurat că este "pe deplin pregătit pentru a-l susține și apăra" pe Ben Makuch, inclusiv să pledeze cauza sa în fața celei mai înalte instanțe canadiene.
"Protecția surselor este un principiu fundamental al jurnalismului", au amintit, într-un comunicat comun, Asociația jurnaliștilor canadieni pentru exprimare liberă (CJFE) și alte zece grupuri de apărare a libertății de exprimare.
"Dacă jurnaliștii nu își pot proteja sursele, informațiile pe care aceștia le obțin se vor rarefia, facându-i pe canadieni mai puțin informați și sărăcind democrația", a indicat CJFE.
Decizia, dacă ar fi confirmată de Curtea Supremă, "creează un precedent juridic" care ar putea face sursele să ezite să comunice cu jurnaliștii de teama represaliilor, potrivit comunicatului.
Jandarmeria regală din Canada solicită capturile de ecran cu conversațiile avute de jurnalist cu presupusul jihadist, o cerere validată de justiție pe motiv că aceste elemente ar putea permite poliției să-și finalizeze cu succes ancheta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.