De la omor ritual la asasinat electoral

De la omor ritual la asasinat electoral

Uciderea lui Ossama bin Laden este, într-adevăr, o ştire deosebit de importantă.  Are şi o valoare de simbol, este ca şi cum ar fi fost anihilată o ipostază a răului absolut, “teroristul nr. 1 al planetei” etc.
    Poate că puţină lume îşi mai aminteşte că atunci, în septembrie 2001, Bin Laden a negat categoric orice implicare a sa în atentatele de la WTC. Or, între cuvântul de onoare al unui luptător islamist, care îşi riscă permanent propria sa viaţă, şi afirmaţiile unor politicieni interesaţi să ne manipuleze, adică să ne prostească, eu voi credita fără ezitare pe cel dintâi. Sunt convins că Bin Laden o fi şi el avut multe alte păcate, Dumnezeu ştie, dar răspunzător pentru evenimentele din 11 septembrie 2001 nu cred că este. Din două motive. Pe de o  parte pentru că el însuşi a negat implicarea sa, iar pe de altă parte pentru că organizarea a ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001 depăşeşte cu mult capacitatea tuturor  organizaţiilor  teroriste de pe planetă luate la un loc.  Tot aşa, în 2003 Irakul a fost invadat sub diferite acuzaţii cu desăvârşire false, dar azi nimeni nu îşi mai pune problema că americanii au minţit cu neruşinare şi că Irakul a fost invadat sub diferite pretexte nereale, menite să ne manipuleze spre a ne obţine aprobarea, scopul adevărat fiind acapararea tâlhărească a petrolului acestei ţări. Apoi, trebuiau găsiţi nişte vinovaţi de serviciu, care să fie condamnaţi şi executaţi, pentru a potoli setea de răzbunare a celor manipulaţi. Aşa a fost cazul lui Saddam Hussein, iar acuma a venit rândul lui Bin Laden.
Pentru a înţelege ce se întâmplă, va trebui să ne reamintim unele cazuri de ucidere rituală, practicate în îndepărtata antichitate, fapte stranii, al căror sens soteriologic s-a pierdut în lumea secularizată de azi. Vechii egipteni sacrificau un taur, luau capul acestuia, aruncau asupra lui toate blestemele şi păcatele poporului, apoi îl azvârleau în apa Nilului, spre a fi devorat de către crocodili. Apoi, la ceva timp după ei, vechii evrei, obişnuiau periodic să arunce toate păcatele poporului asupra unui ţap,  pe care îl alungau  în pustie, spre a fi sfâşiat de fiarele sălbatice, de unde până în ziua de azi expresia de “ţap ispăşitor”. Iar strămoşii noştri romani, în perioada arhaică, înainte de a pleca la război ori de a lua vreo altă decizie importantă, obişnuiau să ucidă prin îngropare de vii în forum boari câţiva prizonieri de război, spre a obţine bunăvoinţa zeilor.

După îndeplinirea ritualului, după ce jertfa animală sau umană era săvârşită, poporul în cauză se considera din nou pur din punct de vedere moral.
In SUA din zilele noastre se apropie alegerile, anul viitor va fi an electoral pentru prezidenţiale. Preşedintele Barack Hussein Obama, care va candida pentru un nou mandat, are deja anunţaţi contracandidaţi, care au început să-l încolţească: ba ca nu este născut în SUA, ba că ar fi de confesiune musulmană etc. Preşedintele Obama a început să scadă periculos în sondaje, deci şi-a dat seama că are nevoie de un eveniment spectaculos, pe baza căruia să se redreseze în opţiunile electoratului american. Şi a considerat că e momentul să anunţe o victorie a democraţiei împotriva terorismului, anume uciderea inamicului nr. al întregii umanităţi, Bin Laden. Pe Bin Laden, americanii ar fi putut să-l omoare şi mai demult, practic oricând din anul 2001 încoace, pentru că îl puteau găsi oricând cu aceeaşi uşurinţă cu care l-au găsit acuma, dar nu era nici un gheşeft, pericolul terorist nu mai putea fi invocat cu o fervoare de-a dreptul mistică, iar moartea lui Bin Laden nu era niciodată de un aşa mare folos ca acuma. In momentul asasinării, Bin Laden nu era condamnat legal de nici o instanţă de judecată, se afla în mijlocul familiei, nu era înarmat şi  nu a opus nici un fel de rezistenţă. Dar asasinii nu s-au împiedicat de astfel de mărunţişuri. Era util ca el să moară pentru victoria în alegeri a celui care o ordonat execuţia – şi a fost omorât. A fost împuşcat în cap de la mică distanţă, în faţa familiei şi a copiilor săi minori. Apoi asasinii, din nevoia de a părea oarecum umani şi corecţi politic, şi-au făcut scrupule să-i organizeze victimei funeralii în religia în care s-a născut.
După săvârşirea acestei ucideri ritualo-electorale, conducătorii de la Casa Alba se pot considera din nou puri din punct de vedere moral (care morală? – asta-i altă poveste) în faţa maselor manipulate, victorioşi şi cu şanse de victorie în alegerile viitoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.