De la fermă la furculiță

Comisia Europeană a lansat, la începutul acestui an, o consultare publică pe strategia ”De la fermă la furculiță”, iar în 16 martie vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan-Doru Dăncuș, a propus o serie de acțiuni concrete în acest sens, care să vină în sprijinul producătorilor locali. Comisia Europeană urmează să publice strategia care ar putea cuprinde și o parte din răspunsurile oferite de reprezentantul Consiliului Județean.

Vicepreședintele Ioan-Doru Dăncuș a arătat că prioritățile strategiei europene ”De la fermă la furculiță” trebuie să aibă în vedere stimularea și facilitarea formării exploataţiilor agricole privat-familiale comerciale de tip european prin restrângerea treptată a exploataţiilor agricole de subzistenţă, păstrând modul tradițional de a produce produsele agroalimentare. Trebuie să se urmărească, totodată, promovarea cu precădere a acelor produse agro-alimentare care sunt produse într-un mod autentic, tradițional și ecologic, dar și identificarea și recunoașterea acelor produse tradiționale care au o valoare nutrițională deosebită. Se recomandă restrângerea zonelor rurale defavorizate şi a sărăciei rurale severe.

O altă propunere a vizat încurajarea formării ecomuzeelor, respectiv o formă de asociere și organizare a comunităților locale bazată pe dezvoltare durabilă, dar și stabilirea unor rețele specifice de desfacere la nivel european a produselor tradiționale, ecologice și biologice. Vicepreședintele Consiliului Județean a arătat că este importantă și obţinerea sprijinului financiar maxim acordat de UE pentru fermierii bio printr-o fundamentare economică corespunzătoare, elaborarea unui sistem coerent de subvenţionare a producţiei bio şi în special a procesării bio pentru obţinerea de valoare adaugată pe filiera produselor și analiza și îmbunătățirea cunoștințelor în inspectarea şi certificarea produselor bio din UE.

”În perioada crizei sanitare și economice cauzată de COVID-19, producătorii locali din Maramureș s-au angajat cu toate forțele să ajute județul, oferind spre consum alimente sanatoase, proaspete și ecologice. Consiliul Județean Maramureș a cerut Comisiei Europene să prioritizeze nevoile lanțului scurt alimentar din zonele rurale și să ofere sprijin în promovarea produselor agro-alimentare sustenabile și autentice prin înființarea unor linii de desfacere atât la nivel local, cât și național și european. În numele instituției județene, am răspuns consultării lansate de Comisia Europeană pe strategia ”De la fermă la furculiță”, încă din 16 martie, când criza cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2 acapara toată Europa. Iată că, azi, apelul nostru pentru sprijin este mai potrivit și mai urgent ca oricând. Gospodarii și micii fermieri ai Maramureșului pot hrăni locuitorii județului și nu numai, evitând cozile și înghesuiala, asigurând o alimentație ehilibrată, cu nutrienți bogați și sănătoși. În curând, Comisia va publica Strategia ”De la fermă la furculiță” care sperăm să reflecte situația și realitatea locală, atât în vreme de criză cât și post pandemie”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Nu în ultimul rând, se propune crearea de oportunităţi ocupaţionale, dar și conectarea satelor producatoare de hrană bio cu orașele, prin stabilirea unor rețele de desfacere specifice.

Răspunsurile oferite de către reprezentantul Consiliului Județean se regăsesc aici: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12183-Farm-to-Fork-Strategy/F508818

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.