Dan Ivan, USR: Procedura TVA 5% la panourile solare a fost publicată în Monitorul Oficial

S-a modificat legea inițiată de USR prin care s-a scăzut TVA de la 19% la 5% la panourile solare și pompele de căldură pentru utilizatorii persoane fizice, aducându-se unele clarificări de aplicare pe lanțul de aprovizionare.

Pentru a beneficia de cota redusă la TVA, cumpărătorii persoane juridice au obligația de a semna la dispoziția furnizorului o declarație pe propria răspundere conform unui model prevăzut în anexa nr. 1 la noua lege. Problema era că firmele care cumpărau panouri solare, pentru a le re-vinde și instala mai departe către persoane fizice, luau panoruile cu TVA de 19% și le dădeau cu TVA de 5%.

Acum, prin noua lege promulgată și aceste firme vor putea lua panourile cu TVA de 5%, în baza acestei declarații pe propria răspundere, care se justifică în situația în care este lanț a reducerii TVA de la societate comercială până la clientul final beneficiar. Companiile pot cumpăra și pe stoc astfel de echipamente, urmând să le comercializeze.

În cazul cumpărătorilor persoane fizice, furnizorii pot aplica cota redusă conform pe baza semnăturii cumpărătorului de primire a produselor, aplicată pe factura în care se menționează expres adresa locuinței de instalare a produselor. În caz contrar persoanele fizice sunt obligate să depună și ele o declarație pe propria răspundere conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la noua lege.

Se aplică o cotă redusă de TVA de 5% şi pentru livrările de masă lemnoasă sub diverse forme, cum ar fi rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn, către persoane fizice sau juridice ori alte entităţi, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.

Masa lemnoasă sub diverse forme să poată fi livrată în aceleaşi condiţii ca lemnul de foc către persoane fizice/persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.

Efectele benefice s-au văzut în scurt timp, crescând rapid numărul prosumatorilor, adică al oamenilor care produc energie electrică și dau surplusul în sistem, ajutând astfel România să depășească criza energetică”, a declarat Dan Ivan, senator USR Maramureș.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.