Video | Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă, breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor, file din istoria economică și culturală al orașului

Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a deschis expoziția temporară ”Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă – Breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor”.

Prietenii muzeului, alături de muzeografi prezenți la vernisajul expoziției au fost salutați de prof. dr. Viorel Rusu. Directorul muzeului a vorbit despre patrimoniul vechi, al cărui exponate, prezente la această expoziție au avut deja expunere în 1904 care reflectă istoria economică și culturală a orașului, unele obiecte fiind adevărate obiecte de artă.

Meșterii din perioada medievală erau organizați în așa-numitele bresle, iar câteva dintre cele mai reprezentative sunt cele legate de prelucrarea metalelor: lăcătușii, fierarii și armurierii.

În expoziție regăsim de la chei, lacăte, zăvor, potcoave, arme, sigilii, lăzi de breaslă, până la farfurie de breaslă, toate lucrate artistic.

Exponatele demonstrează priceperea și arta pe care meșteșugarii din perioada evului mediu o stăpâneau. Pentru a primi statutul de meșter trebuiau să treacă prin perioada uceniciei, iar mai apoi să dea un test de pricepere. Nu oricine reușea, meșterii fiind numiți în număr limitat”, a spus dr. Sorana Mișca, muzeograf, curatorul expoziției.

Răspunsurile la întrebările legate de bresle, informațiile adăugate la cele prezentate au scos la iveală date interesante și importante despre istoria orașului.

Expoziția deschisă face parte dintr-o serie de expoziții din istoria bogată a breslelor care își desfășurau activitatea în oraș și va fi deschisă în lunile iulie și august.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.