Dan Ivan, senator USR: Firmele care comercializează mărfuri ambalate în sticle sau borcane sunt obligate să se înscrie în în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare

Dacă dețineți o firmă care comercializează produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, sau aveți o firmă din industria ospitalității ce comercializează aceste produse, trebuie să știți că până la 28 februarie 2023 sunteți obligați să vă înscrieți în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).

USR și-a asumat implementarea acestui sistem în planul de guvernare, iar pe durata celor 8 luni de guvernare a pus umărul la implementarea acestuia”, – a declarat Dan Ivan, senator USR Maramureș.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

La returnare, în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Scopul este gestionarea mai eficientă a deșeurilor reciclabile în România, prin obligația de înscriere în baza de date a SGR până la data de 28 februarie, sistem care va deveni funcțional începând cu 30 noiembrie 2023.

Această regulă se aplică nu doar magazinelor mari și centrelor comerciale din mediul urban, ci tuturor comercianților din România – inclusiv celor din mediul rural.
Procedura de înregistrare este una simplă și se regăsește aici: www.returosgr.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.