VIDEO | CUVINTE CU MINTE | Telemedicina, o experiență medicală mai bună [autor: dr. Adrian Danciu]

Dr. Adrian Danciu, Specialist în Nutriție si Calitatea Vieții, este director medical la firmei Telios Care, care se ocupă cu furnizarea de servicii prin Telmedicină, Telios Care, prima companie de telemedicină din România, aduce prin membrii ei fondatori peste 25 de ani de experiență din Statele Unite ale Americii în servicii de îngrijire medicală la distanță. În articolul de față, dr. Adrian Danciu, definește conceptul de ”telemedicină”și scrie despre beneficiile aduse pacienților, prin apelarea la astfel de servicii. 

Telemedicină, se definește că fiind transferul la distanță a informațiilor medicale relevante, prin intermediul mediilor interactive audio-video, în scopul efectuării consulturilor (consilierilor) medicale, a monitorizării stării pacienților şi a examinărilor de specialitate, precum şi a furnizării serviciilor de informare şi educație medicală.[ 1] Termenul de tele-sănătate, mai cunoscut drept “servicii de sănătate la distanță” include o gamă largă de tehnologii și servicii concepute pentru a oferi îngrijiri pacienților și pentru a îmbunătăți sistemul de asistență medicală şi de sănătate în ansamblu.

Telesănătatea (Tele-Health), deși de multe ori se suprapune şi se confundă cu telemedicină, reprezintă furnizarea de la distanță atât a serviciilor medicale (telemedicină), dar şi a altor servicii conexe sănătăţii (nutriţionale, fitness, s.a.) , bazată pe utilizarea IT, în situații în care cadrul medical și pacientul (sau două ori mai multe cadre medicale) se află în locații diferite şi care presupune transmiterea în siguranță a datelor și informațiilor medicale, sub formă de text, sunet, imagine sau în alte formate necesare pentru prevenirea, diagnosticarea, tratarea și urmărirea pacienților.[ 1]

Telemedicină cuprinde o mare varietate de servicii: teleconsultația, telemonitorizarea, telechirurgia, teleradiologia, centrele de apel / centrele de informare online pentru pacienți, consultațiile la distanță / e-vizitele sau videoconferințele între cadre medicale, toate fac parte din activități de telemedicină.

Telemedicină, că şi componentă a sănătăţii asigurată digital, are trei trăsături caracteristice: (1) utilizează tehnologie informațională pentru transmisie sigură de date cu caracter medical, (2) se realizează la distanță şi (3) implică un specialist sau un grup de specialişti pentru a furniza răspunsul medical, direct către pacient, medic, sau aparţînător. [1,2]. Tehnologiile utilizate în comunicarea datelor colectate includ de la e-mail, sisteme de mesagerie, la sisteme de comunicare video, telefoane smart, tablete, s.a.[3]. Pe lângă asigurarea de suport medical pentru grupele de pacienții vizați, telemedicină acoperă şi un teren ce aparține educației medicale, al prevenției şi al schimbului de informaţii între categorii diverse de specialişti, prin toate acestea realizându-se o acoperire mare a domeniilor medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.