Creştinii sărbătoresc mâine, 6 august "Schimbarea la Faţă"

Creştinii sărbătoresc mâine, 6 august "Schimbarea la Faţă"

 Maine crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc “Schimbarea la Fata” – una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Aceasta ilustreaza momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca Acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci chiar Fiul Lui Dumnezeu.  De asemenea, sarbatoarea de maine reprezinta si inceputul toamnei, data de 6 august fiind socotita ca zi de hotar pentru vara, cand vremea incepe sa se raceasca.
Schimbarea la Fata a Mantuitorului, este reprezentata de momentul in care  Iisus, impreuna cu trei dintre mucenicii cei mai apropiati: Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina in timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: ”Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L” (Matei 17, 5). Iisus le-a poruncit celor trei sa nu dezvaluie nimanui nimic din cele ce
De-a lungul istoriei, acestei sarbatori  i s-a dat o semnificatie deosebita, prima icoana realizata de apostoli a fost aceea a “Schimbarii la Fata”.
In traditia populara exista o sumedenie de superstitii si credinte legate de aceasta sarbatoare. De maine, nu mai creste iarba si incepe sa ingalbeneasca frunza. In aceasta zi se aduc in biserici prinoase din struguri, se binecuvanteaza si se impart, se pleaca in pelerinaj la manastiri. Se considera ca pana la aceasta sarbatoare trebuie terminat cositul si facutul fanului, pentru ca se trec florile si iarba imbatraneste, diminuand calitatea furajelor. Se crede ca in aceasta zi, nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarele Probajenii. Nu-i bine ca fetele sa se pieptene in aceasta zi pentru ca nu le mai creste cozile, asa cum nu mai creste iarba.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.