Costa Concordia: căpitanul navei ‘susţine că s-a împiedicat şi a căzut în barca de salvare’

Costa Concordia: căpitanul navei ‘susţine că s-a împiedicat şi a căzut în barca de salvare’

 Căpitanul vasului de croazieră naufragiat Costa Concordia a susţinut, potrivit unor surse, că motivul pentru care se afla într-o barcă de salvare, în timp ce mii de pasageri şi membri ai echipajului panicaţi încercau să evacueze nava, este că ‘s-a împiedicat’ şi a căzut în aceasta, relatează cotidianul britanic The Independent.

‘Pasagerii se învălmăşeau pe punţi, luând cu asalt bărcile de salvare. Nici măcar nu aveam o vestă de salvare pentru că i-o dădusem unuia dintre pasageri. Încercam să îi determin pe oameni să intre în bărci în mod ordonat. Brusc, deoarece nava era înclinată într-un unghi de 60-70 de grade, m-am împiedicat şi am ajuns într-una din bărci. Aşa m-am trezit acolo’, a declarat comandantul magistraţilor la Grosseto /Italia/ într-un interogatoriu de trei ore, potrivit surselor.
Schettino a spus că a rămas blocat în barca de salvare timp de o oră, înainte ce aceasta să fie coborâtă în apă în largul insulei Giglio. Cu el se aflau şi Dimitri Christidis, secundul grec al navei, şi Silvia Coronica, al treilea ofiţer, potrivit cotidianului La Repubblica. ‘Suspendat acolo, nu am putut coborî barca în mare deoarece spaţiul era blocat de alte bărci care se aflau în apă’, a afirmat comandantul.
Francesco Schettino a confirmat că a dus vasul de croazieră aproape de coasta stâncoasă a insulei Giglio pentru a ‘saluta’ un vechi coleg, un fost căpitan al companiei Costa Cruises, numit Mario Palombo. ‘Este adevărat că salutul era pentru comodorul Mario Palombo, cu care vorbeam la telefon. Traseul a fost stabilit atunci când am plecat de la Civitavecchia, dar am făcut o greşeală când m-am apropiat. Navigam din vedere pentru că ştiam bine adâncimile şi mai făcusem această manevră de trei sau patru ori. Însă de data aceasta am dat ordinul să se vireze prea târziu şi am ajuns în ape prea puţin adânci. Nu ştiu de ce s-a întâmplat, am fost o victimă a propriilor mele instincte’, a explicat căpitanul.
Odată ce a ajuns la ţărm şi i-a fost permis să părăsească biroul autorităţii portuare, prima grijă a lui Schettino a fost să cumpere şosete. Ottavio Brizzi, un taximetrist de pe insula Giglio, susţine că l-a luat sâmbătă la ora 11:30 şi l-a dus până la hotelul Bahamas. ‘A fost o călătorie foarte scurtă, nu a durat mai mult de 30 de secunde (…) Nu a spus prea multe, m-a întrebat de unde ar putea cumpăra nişte şosete uscate. Părea foarte înfrigurat şi speriat – arăta ca un câine bătut’, a explicat taximetristul.AGERPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.