“Coruptie la ministerul transporturilor”

“Coruptie la ministerul transporturilor”

Scrisoare deschisă a unor feroviari din România

Stimate domn,
 
Cu speranta ca vocea si viitorul nostru, al feroviarilor din Romania nu va este indiferent, va inaintam in cele ce urmeaza un material din ceea ce stim si ce am verificat cu puterile noastre.
Din punctul nostru de vedere, fara sa avem prea multa experienta legislativa datele pe care vi le supunem atentiei ar trebui sa fie suficiente pentru DNA ori pentru comisiile parlamentare si guvernamentale pentru a demara anchetele specializate.
Din pacate aceste lucruri partial se stiu dar… nimeni nu face nimic.
Poate acum, dumneavoastra veti reusi sa-i sensibilizati pe cei responsabili si sa opriti jaful general.
Va asiguram ca nu numai noi, ceferisti, dar si populatia va aprecia implicarea dumneavoastra.
 
Afaceri prospere cu, si pe, banii statului
 
Din ianuarie încoace lumea sindicală feroviară fierbe la propriu. Acum după ultima evaluare a reprezentanţilor FMI putem spune că am dat în clocot. Deja ştim că trebuie restructurată compania naţională şi toate societăţile feroviare din subordine şi că, în esenţă, mai trebuie să plecăm în şomaj încă câteva mii de angajaţi (pe lângă cei disponibilizaţi deja în 2010 şi 2011) pentru a face economii substanţiale la bugetul statului.
Oare aşa să fie?
SNTFC CFR Călători concluzionează în şedinţele AGA din ianuarie şi februarie 2011 că actualele secţii şi trase pe linii neinteroperabile sunt ineficiente economic şi decide să renunţe la cel puţin 27 dintre acestea pe care le scoate la licitaţie în noiembrie 2011 şi le atribuie în parte către …., ….., …..(trei firme private).
De aici încolo începe telenovela.
Deşi bolnavul nu a murit, rudele (a se citi firmele private care fac transport feroviar) se luptă deja pe împărţirea averii. Şi aici vorbim evident de deja celebrii …. şi …. (patroni) , dar şi de…., care, oameni oneşti, şi-au fi împărţit deja viitorul tort.
De unde atâta interes când se tot vaită că transportul feroviar nu e rentabil şi că au nevoie de subvenţii consistente de la stat, chipurile pentru „servicii sociale” ?.
Dacă studiem atent cifrele şi economiile (192.384.000 RON) pretinse de directorul DOBRE după darea afară a angajaţilor în 2010 şi 2011 vom observa cu surprindere că toţi banii  nu se vor mai duce pe salarii ci pe subvenţionarea lui …..(multiple nume). Avem voie să ne întrebăm atunci cum rămâne cu solicitarea FMI şi cui foloseşte trimiterea noastră în şomaj, pe care tot statul român va trebui să o finanţeze prin acordarea ajutorului de şomaj şi salariilor compensatorii.
Să socotim!
….. au obţinut prin Hotărârea de Guvern nr. 741/2010, o subvenţie de 113.593.350 RON pentru….., 14.380.570 RON pentru ….şi 8.124.360 RON pentru……
Corecţie de criză de Crăciun!
Pentru că era criză în 2010 şi guvernul tot insista că trebuie să scadă cheltuielile bugetare de Sfântul CRĂCIUN (mai exact pe data de 23 decembrie 2010 ca să vedem cât de implicat era Ministerul Transporturilor) apare Hotărârea de Guvern nr. 1.336 prin care s-a ajuns în situaţia în care subvenţia încasată de către marii operatori privaţi să crească considerabil în anul de criză. Curat – murdar cadou de sărbători!
Practic, prin inginerii financiare a căror legalitate ne cam scapă, pentru anul 2010 ….. a încasat o subvenţie de 126.178.130 RON,  ….. a primit 17.155.110 RON, iar ……… a beneficiat de 8.841.040 RON.
Culmea ironiei şi golăniei!
Şi tot culmea e că adunate dau aproximativ 152.174.280 RON adică 79% din suma de 192.384.000 RON care cică s-a obţinut din restructurarea CNCF CFR SA. Păi destul de clar nu? Firmele astea private trebuiau plătite şi în 2011 şi de unde dacă nu din darea noastră afară?!.
Făcând puţin istoric, aflăm că statul român a dezvoltat firmele private finanţându-le în perioada 2008-2010 cu suma totală de 216.743.350 RON (45.805.000 RON în 2008, 57.345.000 RON în 2009 şi 126.178.130 RON în 2010), numai în cazul ……Adunate dau vreo 51 milioane EURO gaură la bugetul de stat.
Dacă adăugăm şi subvenţiile primite de …….– 23.612.110 RON (6.457.000 RON în 2009 şi 17.155.110 RON în 2010), respectiv 8.841.040 RON primită de …….în 2010, rezultă bani daţi de stat pe prosperitatea privaţilor în sumă de 249.196.500 RON , adică aproximativ 58 milioane EURO.
Sigur, oamenii de afaceri vor sări în sus şi vor spune că sumele astea sunt primite pentru un serviciu social, dar atâta timp cât finanţarea este asigurată de stat pentru trenuri care circulă goale şi nu le verifică nimeni dacă chiar fac numărul de kilometri pe care-l pretind iar veniturile proprii tind spre zero absolut, nu prea înţelegem cum e denumită chestia asta o AFACERE!
ISTORIA SE AMPLIFICĂ ÎN 2011, când ……şi ……. şi-au pus în cap să obţină de la stat sume colosale.
De parcă nu era de ajuns mărinimia deosebită a statului român, care prin HG nr.746/20.07.2011 a stabilit valoarea subvenţiei pentru………, la suma de 19,79 lei/tren/km, reprezentând un total cadou pentru anul 2011 de cca. 147 milioane lei, adică vreo 34 milioane euro, cei doi crai de la răsărit sar ca arşi şi pretind nici mai mult nici mai puţin decât aceeaşi sumă care se achită companiei de stat, deşi costurile transporturilor efectuate de ………….nu justifică această cerere, iar Hotărârea de Guvern stabileşte clar cum trebuie făcut calculul.
Păi bine fraţilor, sunteţi firmă comercială privată sau asistaţi social!!!!? Nu ajunge că toate trenurile voastre circulă goale, sunt ca vai de ele dar aţi înscris în documentele contabile şi curse suplimentare (mai mult decât cele contractate prin HG 746/20.07.2011) pentru a primii o subvenţie şi mai mare !!!!?
Se vede că vă ajută din plin unii diriguitori de prin minister. Prietenii SCHIAUCU, DOROBANŢU, STEFĂNESCU şi MAIER ştiu ce spunem şi de ce, dar până la urmă va afla şi doamna BOAGIU şi ……!!!!!
Cifrele în sine poate nu spun multe dar devine macabru când constatăm că în cazul ……….suma reprezintă cca. 86 -90% din totalul veniturilor, la…..– 89-91%, iar la …..-  70%.
Pentru ce să vă mai subvenţionăm din buzunarul nostru al tuturor!? POATE DOAR PENTRU CA SĂ INTRAŢI, CULMEA, ÎN TOP 300 !!!!
Conform topului „300 cei mai bogaţi români” dat publicităţii de revista CAPITAL în octombrie 2011, ……(aflat pe locul 162) are o avere estimată de cca. 35-38 milioane de euro, ………(aflat pe locul 240) are o avere estimată la cca. 23-25 milioane de euro, iar valoarea reală a societăţilor comerciale deţinute de cei doi este de cca. 58-63 milioane de euro.
Culmea este că în mod real (analizând HG nr.746/20.07.2011 şi cele similare din anii 2009 şi 2010) profitul se datorează exclusiv subvenţiilor obţinute de la stat şi atunci …. CUM RĂMÂNE CU ANII DE CRIZĂ ÎN CARE NOI TREBUIE SĂ FIM CONCEDIAŢI ŞI CU SALARIILE DIMINUATE????.
Probabil că cei doi români bogaţi vor spune acum că nu e adevărat şi că o parte din profit a fost realizat de …………..care nu primeşte subvenţie. Frumuseţea este că întradevăr acestă firmă nu primeşte subvenţie, dar a primit mai mult cadou o bună parte din calea ferată (închiriată tot de la stat) pentru care încasează şi face chipurile profit din  Taxa de Utilizare a Infrastructurii, taxă încasată de la cine credeţi ??, evident în mare parte de la………., care, nu-i aşa, are fondurile în principal tot de la statul român.
Şi acum întrebare simplă:
Câţi dintre dumneavoastră nu v-aţi dori o firmă care să aibă cca.85% din venituri oferite cadou de statul român, care nu se interesează şi chiar nici nu vă întreabă cât de rentabili sunteţi? Aşa să tot faci afaceri.
Tehnic vorbind, ar mai trebui spusă şi încăpăţânarea acerbă a oamenilor de afaceri „oneşti” de a menţine un mecanism de acordare a subvenţiei calculat sub celebra formulă „tren/km” şi nu „călători/km”, mecanism care ar arăta tuturor că trenurile …….., ……….., sau ……., circulă goale şi sunt chiar foarte multe înscrise în acte fără ca cineva să le verifice, măcar prin prisma datelor reale cerute la decontare (adică dacă chiar au circulat toate), pe lângă faptul că în fiecare automotor din ăla celebru sunt 2-3 călători (sâc! – avem şi poze în sensul ăsta).
În 14 noiembrie 2011 am văzut cu toţii o poziţie publică, de altfel demnă de toată lauda, a doamnei BOAGIU, care a spus că s-a săturat de subvenţia asta plătită degeaba.
Suntem întru totul de acord dar sincer ne îndoim că va avea puterea să-şi pună în practică intenţiile de eradicare a vampirilor, care sunt sprijiniţi prin mai toate departamentele din Guvern.
 
Prieteni de suflet
După ce că statul îi finanţează masiv, infrastructura feroviară pe care o au în gestiune se duce de râpă pentru că nu au montat nici un şurub deşi aveau obligaţia să o facă prin contractele de închiriere cu statul (dacă e cineva interesat pot să vă trimit şi fotografii interesante despre cât de bine întreţin domnii ăştia infrastructura pe care o au în gestiune).
Cum este posibil?
Păi oamenii aceştia au prieteni prin MTI, CNCF CFR SA şi SNTF – uri, al căror unic scop în ultimii ani a fost să contribuie la propăşirea privaţilor şi la punerea pe butuci a companiilor naţionale. Severa şi incoruptibila doamnă ŞTEFĂNESCU ESTRELA, şef serviciu în transport în cadrul CNCF CFR SA şi cea care răspunde de subvenţie este o prezenţă nelipsită la chefurile organizate în Braşov de ………..
Şi poate nu e lipsit de interes pe unde şi din ce bani îşi fac case (a se citi vile) ŞTEFĂNESCU ESTRELA (undeva prin OTOPENI) şi fostul director COSTACHE NICOLAU de la RCF Brasov, (pe la PODUL OLT – Braşov).
 
 
Cum (nu) se asigurã siguranþa feroviarã si cum se fura banul public!!!!
 
După ce le-a plătit mai bine de 300 milioane lei doar în ultimii 3 ani, guvernul s-a decis în al doisprezecelea ceas să verifice minimal dacă firmele lui …….. şi …….. din Brasov (in principal operatorul feroviar de calatori….) au respectat măcar în parte angajamentele asumate în schimbul acestor sume şi prevăzute de altfel în hotărârile de guvern prin care li s-au acordat subvenţiile, dar…. SURPRIZĂ!!!!.
Controlul făcut de  Direcţia control financiar din cadrul DGFP Braşov la mijlocul lui 2011 (chiar dacă cei doi au încercat din răsputeri să schimbe concluziile) a stabilit că……..:
– nu a realizat proiectele de investiţii în anii 2009 şi 2010 conform contractului;
– nu a respectat clauzele contractuale şi nu a realizat în 2009 şi 2010: programul de dotare cu rame electrice şi automotoare, programul de achiziţie şi modernizare a locomotivelor pentru transportul de călători, programul de achiziţie şi modernizare a vagoanelor de călători, programul de implementare a sistemului electronic de vânzare şi rezervare a legitimaţiilor de călătorie în trafic intern şi internaţional, urmărind achiziţii soft şi echipamente, dezvoltarea şi mentenanţa acestora, precum şi perfecţionarea profesională a personalului comercial;
– nu a realizat modernizarea şi achiziţia de material rulant, aşa cum prevedeau clauzele contractuale;
– nu a întocmit pentru anii 2009 şi 2010 o strategie de dezvoltare şi modernizare aşa cum avea obligaţia prevăzută la art.3 alin.8 din contractul aprobat prin HG nr.1668/2008:
– nu are organizată evidenţa contabilă analitică distinct pentru activităţile feroviare necesare asigurării transportului de călători din pachetul minim social, conform prevederilor art. 12 din HG nr.2408/2004.
 
Dacă ar fi vorba doar de încă o înşelare a statului am putea spune că nu sunt nici primii şi nici ultimii, însă în acest caz lucrurile sunt mult mai grave şi asta pentru că deturnarea banilor şi neefectuarea reparaţiilor capitale, a celor periodice (care oricum sunt şi acestea o afacere de familie …) şi a întreţinerii liniilor ferate date în administrare ne pune nouă tuturor viaţa în pericol şi acesta nu este doar un clişeu !!!.
 Cine nu ştie cum se fac reparaţiile la automotoarele lui ……şi …..  !? Numai organele de control, NU, restul ceferiştilor ştiu că RK –ul şi RP-ul se fac în familie la firmele proprii ……şi ….., în mod fictiv, sau cu indulgenţă şi cu minimă implicare (a se citi VOPSIRE).
Verificarea „autobuzelor feroviare” se face „ochiometric”, iar unde este nevoie de reparaţie se face cu ciocanul şi aparatul de sudură, fără a fi utilizate standurile tip de inspecţie feroviare.
Rugina, problema principală a materialului rulant şi de tracţiune, este mascată cu supravopsire şi chituire, culorile fiind foarte vesele, „fură ochiul”, vorba lui …..
CFR-iştii ştiu că repararea bandajului la roţi se face tot „ochiometric” cu polizorul manual  şi ciocanul, de aceea dacă mergeţi la mare din Braşov, veţi avea sentimentul mersului sacadat pe un drum de ţară fără asfaltare. Prietenii de la infrastructura naţională l-au atenţionat pe ……..referitor la stricarea liniei, dar acesta a considerat mult mai util să le ofere o primă sau o masă de sărbători, doar la CNCF CFR SA este criză, iar salariile se iau cu 25% mai puţin.
Reparaţiile se fac, „pe picior” la „lipeală” şi cu piese de schimb reciclate, fără a se investi în materiale tehnice de calitate.
Explicaţia este hilară, şi ne-o dă ….., care în discuţiile cu prietenii de la AFER zicea că: „trenurile …… merg cu o viteză care nu implică deraiere, cam 50km/h”.
ATENŢIE – datorită reparaţiilor simpliste, automotoarele ……..au început să „crape”, cum spune …. (fostul şef al Depoului CF Braşov şi fost şef de gară, ca şi …., un „YES MEN” dedicat tuturor ilegalităţilor feroviare solicitate de milionarii feroviari braşoveni şi mulţumit cu un salariu care îi adoarme conştiinţa de feroviar), motoarele se defectează în mers, iar mai grav iau foc, situaţii care sunt gestionate din ce în ce mai greu. Călătorii din zona Banatului şi Moldovei pot spune mai multe, cum au fugit de nenumărate ori pe câmp pentru a evita victime în situaţia unei explozii, şi lipsa de reacţii şi mijloace din partea …..si….. în activitatea PSI.
Facem apel la memoria călătorilor …….(care circula pe trenurile administrate de o anume firma private) să-şi aducă aminte că marea majoritate a accidentelor feroviare întâmplate la trecerea la nivel cu calea ferată, şi nu puţine, s-au datorat nerealizării lucrărilor de asigurare a vizibilităţii, măsuri care sunt atributul gestionarului de infrastructură –………..şi ………
Numai anul acesta au avut loc mai multe accidente de acest gen dar mai grav şi unele soldate cu victime omeneşti pentru că … şi …. au considerat că nu merită să cheltuie nici măcar câţiva bănuţi pentru a tăia crengile care împiedicau vizibilitatea la trecerea de nivel cu calea ferată.
…., directorul şi mâna dreaptă a lui ….. în activitatea de transport la ….., a muşamalizat împreună cu …. şi reprezentanţii Poliţiei TF Timiş evenimentul feroviar din data de 29.06.2011, când trenul REGIO 14148 a acroşat la trecerea la nivel cu calea ferată de la km 55+800 (Vâlcani – Sânicolau Mare) un autoturism Mercedes avariindu-l foarte grav şi rănind şoferul. Cauza este lipsa defrişării vegetaţiei. În complicitate cu organele de control feroviar şi poliţia feroviară angajaţii au tăiat vegetaţia înainte de sosirea echipei de cercetare a evenimentului, consemnându-se în fals că şoferul este vinovat datorită neatenţiei.  ERDEIU DORU, funcţionar feroviar din zonă, împreună  cu prietenul IEPURE, şeful secţiei cf, pot spune mai multe, numai cu condiţia ca mafia milionarilor braşoveni să nu-i  fi speriat deja.  
Poliţia TF cunoaşte situaţia riscului feroviar cu privire la „unghiul de vizibilitate” la trecerea la nivel cu calea ferată, iar acolo unde mâna lungă a lui …. şi …… nu ajunge sunt semnalate evenimente, dar fără măsuri contravenţionale /penale (atenţie este vorba de siguranţa feroviară) aşa cum legea naţională le prevede.
Argumentul este dat de controlul efectuat de IPJ Harghita ca urmare a accidentului de circulaţie produs în data de 21.06.2011 orele 06.15, pe raza comunei Feliceni, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe DJ 137A (în dreptul localităţii Oţeni) care s-a soldat cu vătămarea corporală a unei persoane şi importante pagube materiale, unde s-au identificat deficienţe la semnalizarea rutieră verticală, starea precară a indicatoarelor rutiere şi chiar lipsa acestora. Organul constatator nu a făcut decât să constate, să solicite remedieri, dar nu a luat măsurile legale. Se pune întrebarea retorică DE CE ?!
Evenimentele feroviare nu au fost publice deoarece …. şi ….. au avut grijă să le muşamalizeze.
Nu este întâmplător nici zelul cu care muncitorii …. strâng imediat materialele rezultate din accidentele feroviare, din ce în ce mai dese, în care au fost implicate automotoarele lui … şi …. Simplu, se maschează posibila vizualizare a elementelor de rugina care este la nivelul structurilor de rezistenţă şi sistemul de frânare care este incompatibil cu cel autohton (nu se pot verifica elementele de frânare decât prin demontarea compartimentului de osie).
Ceva controale ale AFER s-au făcut în timp, dar au constatat doar deficienţe reparabile şi nicidecum încălcarea normelor UE (defecţiuni ale automotoarelor, defectarea vitezometrelor şi înlocuirea lor fără ca în registrele de evidenţă să fie notate seriile de fabricaţie, punerea în circulaţie fără efectuarea reviziilor sau reparaţiilor planificate, efectuarea reviziilor la centre de întreţinere care nu au agremente tehnice feroviare).
 Evident defecţiunile găsite au fost înregistrate în documentele AFER ca fiind remediate, deşi măsurile s-au luat numai în documente.
 
Deşeuri toxice aduse în România pe post de trenuri performante
 
Începuturile …
Prin 2001, la Braşov, …., pe atunci şeful Gării CFR Braşov (şi apoi Directorul Diviziei Trafic din cadrul RCF Braşov, pentru scurtă perioadă) şi …, un pilot rutier de încercări al fostei uzine „STEAGUL ROŞU” şi şoferul directorului general al fabricii „TRACTORUL”, au stabilit să se asocieze şi să înfiinţeze firma de transport feroviar ….
Managerul feroviar de ieri, milionarul de top 300 de azi, povesteşte apropiaţilor că pe vremea când era şeful staţiei CFR Braşov Triaj, lui … îi plăceau cel mai mult zilele când se înzăpezea gara şi se blocau pe cele câteva linii zeci de vagoane şi vreo 15 locomotive, pe care trebuia să le descurce pentru a pleca în ordine din gară „să fiu şef de gară a fost cea mai bună şcoală de management pentru mine, iar promovarea din şef de gară al Braşov Triaj la şef de gară la Braşov Călători şi apoi ca director de divizie CFR m-a făcut să mă gândesc la propria mea afacere, deoarece nu mai exista adrenalină ”.
În 2001 – Automotoarele franceze propuse la casare de Societe Nationale de Chemine du Fer (Societatea Naţională de Căi Ferate Franţa – SNCF) au ajuns în România ca variantă de transport la compania feroviară privată a pilotului şi a fostului şef de gară
Cum adrenalina nu mai exista la …, acesta părăsind activitatea performantă rutieră, iar la … aceasta era pe sfârşite, cei doi stabilesc să achiziţioneze trenuri – automotoare la preţuri foarte mici din Europa concordant cu valoarea resurselor financiare avute.
Pentru început, cei doi pionieri ai transportului feroviar privat de călători au achiziţionat din Franţa, din parcurile feroviare second hand Lyon şi Marsilia, trei automotoare producţie franceză 1955 – 1960, care erau scoase din uz de SNCF (fiind prea poluante) şi având perioada de exploatare expirată.
…si… au obţinut un preţ de 1000 dolari pe bucată, acestea fiind aduse în România şi garate ilegal în zona Triajului Cf Braşov, cu sprijinul şi acceptul, că despre aprobare nu era vorba, foştilor colegi.  
Fără a avea o autorizaţie de profil în anul 2002, …si… introduc pe ruta Braşov – Zărneşti aceste automotoare, la început în „probe” care de fapt erau curse regulate.
Mecanicii acestora spun că automotoarele „crăpau” zilnic din cauza stării tehnice şi a diferenţelor tehnice de exploatare faţă de Franţa. În aceste condiţii, … si… au adus din Franţa o echipă de mecanici francezi care să instruiască personalul braşovean al…(firma).
Defecţiunile au continuat dar automotoarele mergeau într-un ritm care să asigure banii pentru importul altora similare de pe aceleaşi franceze plaiuri.
Autorităţile de stat feroviare au intervenit şi au oprit aceste curse pirat şi l-au obligat pe … să plătească o taxă pentru că opera pe liniile CFR, dar activitatea nu a fost suspendată deşi era vizibil pentru toată lumea că exista oricând posibilitatea producerii unui accident feroviar.
În 2003, …si… aduc un alt lot de 17 automotoare, similar cu cele din prima etapă, cu care operează pe ruta Braşov – Întorsura Buzăului.
În ultimii ani Franţa a decis scoaterea din exploatare a vagoanelor, locomotivelor, automotoarelor şi ramelor feroviare care nu îndeplinesc condiţiile de mediu, în special cele care au în structură elemente chimice agresive pentru mediul înconjurător.
Analizele făcute de specialiştii francezi au relevat că automotoarele din clasa 97 şi 98 model x 4200, x 4500, producţie 1950 – 1965 au în compoziţia de construcţie azbest (aflat în zona motorului şi în căptuşeala automotoarelor şi materiale rare existente în sistemele de frânare şi dirijare), material care poate determina boli de cancer şi emisii de radiaţiei. În baza unei directive adoptată de UE încă din anul 1978, compania feroviară franceză decide evaluarea, retragerea şi stoparea utilizării acestui material.
Ca o reacţie la un studiu alarmant privind azbestul, ministrul francez al muncii a anunţat încă din 1996 că guvernul va interzice începând cu 1 ianuarie 1997, utilizarea tuturor fibrelor izolante din azbest – care determină îmbolnăviri de cancer.
Ministrul JACQUES BARROT a declarat, la momentul respectiv, că Franţa va scoate în afara legii producerea, importul şi vânzarea oricărui produs care conţine azbest, la aproape 20 de ani după ce a acesta a fost interzis în SUA.
Raportul, făcut public de către Institutul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică şi Medicală din Franţa, a precizat, de asemenea, că trebuie eliminate toate substanţele carcinogene din compoziţia materialelor de construcţii şi rulant (ziarul francez „LIBERATION” a publicat un fragment din raport). Referitor la aceste situaţii şi cotidianul „INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE” din Statele Unite ale Americii a subliniat problemele şi măsurile luate de statul francez în acţiunea cu poluatorul azbest.
Documentul în cauză face referire detaliată la materialul rulant şi de tracţiune produs şi utilizat în Franţa, care în structură are plăci de azbest şi fibră termorezistentă pe coloanele de răcire şi legătură între motor şi elementele de feroviare auxiliare.
La sfârşitul anului 2010 mai multe ziare din Franţa, printre care şi „24 Heures” semnala că automotoarele scoase din uz şi casate în perioada 1995 – 2000 datorită factorului poluator sunt în proprietatea operatorilor privaţi feroviari din România, vânzarea acestora realizându-se ca afaceri ilegale  de fier vechi.
Cei din parcurile second-hand din Marsilia şi Lyon aflaţi în subordinea SNCF aveau obligaţia să dezmembreze aceste automotoare pe componentele de risc de mediu, să extragă şi neutralizeze factorii poluatori. Cheltuielile acestor procese tehnologice  fiind foarte mari, s-a ales ca variantă vânzarea automotoarelor la preţuri derizorii către …(firma romaneasca).
Preşedintele Franţei SARKOZY a fost citat de către presa franceză la sfârşitul anului trecut cu privire la o serie de poziţii publice prin care atrăgea atenţia existenţei încă a produselor poluatoare în parcurile second-hand, care nu au fost casate şi care mare parte au fost exportate în Europa de est (inclusiv în România).
Că Franţa a scăpat de ele este evident dar rămâne întrebarea cum s-a reuşit autorizarea materialului rulant şi de tracţiune poluator în România, situaţie care încalcă cerinţele UE pe angajamentele asumate la integrare !?
Unde sunt automotoarele cancerigene?
Pe trasele efectuate de…, firma lui … şi …, care are ca obiect efectuarea transporturilor de călători pe regionalele Braşov, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Craiova.
Modele de automotoare poluatoare franceze au fost revopsite la Depoul …din Braşov, strada Automotoarelor, unde au fost distruse elementele iniţiale de identificare, care apoi au fost marcate AFER la momentul omologării şi agrementării.
Domnii …si… importă aceste trenuri urbane cu elementele de identificare falsificate pentru a nu putea fi descoperit locul de origine al acestora, iar cum banii fac accesul la informaţie foarte uşor, cei doi milionari ai Braşovului au aflat de la Uniunea Internaţională a Căilor Ferate, unde sunt membri prin …şi …(firme), că în Franţa s-a procedat la iniţierea unor inspecţii care să verifice modul de dezmembrare şi casare a materialului rulant poluator scos din uzul SNCF după 1997.
Măsura luată imediat de … şi … a fost ca tot parcul de automotoare de la  Întorsura Buzăului şi Braşov, să fie transferat la …(societate de reparaţii feroviare achiziţionată anul trecut de cei doi) sub stricta pază a propriei firme – ….
… şi … deţin circa 100 de automotoare cu risc cancerigen, dar nimeni nu dispune un control real, nu de alta dar ar cădea nişte capete pe la AFER.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.