Copii români şi ucraineni împreună în Caravana Folclorică

Copii români şi ucraineni împreună în Caravana Folclorică
Un grup de 50 de elevi, români şi ucraineni, vor participa în acest sfârşit de săptămână la o Caravană Folclorică organizată în centrul oraşului Sighetu Marmaţiei. Elevii vor susţine un spectacol de cântece şi dansuri populare specifice celor două comunităţi, pe scuarul din faţa resturantului Curtea Veche, sâmbătă, cu începere de la ora 14:00.   Evenimentul, este inclus în proiectul trasfrontalier de vecinătate RO-UA, “Slatina: Noua generaţie, speranţa noastră spre o viaţă mai bună “
Acesta este primul proiect transfrontalier câştigat de Asociaţia "Nadia" din Slatina (Ucraina), în cadrul Programului de colaborare internaţională Ungaria-Slovacia- România-Ucraina. Coordonatorul proiectului este prof. Mihai Tocar, preşedintele Asociaţie “Nadia”. Proiectul se derulează în parteneriat cu Consiliul Local Sighetu Marmatiei, pe o perioadă de 10 luni.Principalul obiectiv al proiectului este acela de îmbogăţire a culturii prin apropierea mai trainică între cele 4 etnii care coabitează împreună încă din Evul Mediu, dezvoltarea relaţiilor interetnice transfrontaliere armonioase.
Caravana Folclorică va continua duminică la Muzeul Satului, unde va avea loc o întâlnire comună cu participarea elevilor şi cadrelor didactice de la şcolile partenere din Sighet şi din Slatina, Ucraina. Începând cu ora 13:00, echipa de proiect va participa la activităţile închinate Zilei Europei, la sediul Asociaţiei Microregiunii Ţării Maramureşului.
Vizita ucrainenilor se va incheia cu o Paradă a costumelor populare şi un Spectacol de Gală cu participarea copiilor ucraineni.
Alături de "Nadia", în proiect sunt implicaţi ca parteneri: Primăria Slatina, Primăria Sighetu Marmaţiei, Asociaţia Microregiunea de Dezvoltare Economico-socială a Ţării Maramureşului şi Şcoala "Ioan Mihalyi de Apşa", ambele din Sighet.
Ca asociaţi mai participă 9 şcoli din Ucraina (Slatina, Biserica Albă, Apşa de Jos, Strâmtura) şi din România (Săpânţa, Botiza şi Sighet: Liceele "Taraş Şevcenko" şi " Leovey Klara").În cadrul proiectului internaţional sunt planificate două caravane Folclorice în România şi Ucraina, Festivalul Folcloric la Slatina etc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.