Controale la un centru rezidențial, sub coordonarea Prefecturii

În data de 4 august, sub coordonarea Instituției Prefectului a fost organizată o acțiune de verificare  a legalității funcționării unui centru rezidențial, într-o locație din municipiul Baia Mare, la care au participat mai multe instituții cu atribuții în domeniu.

În urma verificărilor în baza de date a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș, s-a constatat faptul că asociația funcționează fără să dețină certificat de acreditare, iar serviciul social nu este licențiat. În consecință, AJPIS Maramureș a dispus remedierea celor două nereguli până la data de 4 septembrie, respectiv 2 octombrie. Echipa de inspectori a aplicat două sancțiuni contravenționale.

La momentul vizitei în respectiva casă erau cazate patru femei cu vârstele cuprinse între 19 și 36 ani. Două dintre femei sunt angajate la magazinul social deținut de asociație. În timpul controlului, una dintre femei a declarat în scris că dorește să plece, iar celelalte trei femei au declarat verbal că vor să rămână, fiind tinere asupra cărora nu este instituită nicio măsură de protecție socială. Echipa de inspectori a solicitat ajutorul Direcției de Asistență Socială Baia Mare pentru relocarea tinerei la un centru de tranzit.

În urma controlului efectuat, fiecare instituție a dispus măsuri conform competențelor, iar Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, prin Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a întocmit un dosar penal în care se desfășoară cercetări sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Maramureș a aplicat trei avertismente pentru funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, număr insuficient de mijloace tehnice de primă intervenție, neafișarea planurilor de evacuare în spațiile destinate cazării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.