CONTABILIZAREA DAUNELOR: Pagube mari la Muzeul Satului după vijelia de duminică

CONTABILIZAREA DAUNELOR: Pagube mari la Muzeul Satului după vijelia de duminică

Pagube majore a înregistrat Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare după vijelia de duminică după-amiază. Turla bisericii de lemn din Muzeul Satului a fost ruptă de vântul puternic, iar acoperișul a fost distrus aproape în totalitate. Probleme au fost și la acoperișurile din paie ale mai multor gospodării din satul tradițional de pe Dealul Florilor. 

Nici Muzeul satului din municipiul Baia Mare nu a scăpat de efectele vijeliei de duminică seara. Reprezentanții muzeului spun că nu s-au mai confruntat niciodată cu astfel de pagube materiale produse de fenomene meteo extreme. 
Duminică după-amiază, din păcate pentru noi, cel mai important obiectiv al nostru – biserica din 1630 cu hramul Sfântul Gheorghe – turla acesteia a fost desprinsă și deocamdată este proiectată în acoperiș. Avem o pagubă mai mare, atât turla cât și acoperișul vor trebui cât mai repede restaurate. Apoi, mai multe gospodării, în special cele acoperite cu paie – 3 gospodării și o șură – au fost în mare parte avariate, câteva acoperișuri cu șindrilă și putem spune că am fost norocoși pentru că mai mulți arbori care au fost doborâți, au căzut milimetric pe lângă două dintre obiectivele noastre importante. Putea fi și mai rău”, a declarat managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Monica Mare. 
O comisie s-a deplasat recent în Muzeul Satului pentru evaluarea pagubelor. Majoritatea gospodăriilor nu au fost asigurate. 
”Deocamdată am avut asigurare doar pentru cele din categoria ”tezaur” – obiectele pe care le aveam înscrise în categoria ”tezaur”, chiar eram în discuții premergătoare acestei asigurări, din păcate necesită timp și bani ca să facem asta dar se pare că se impune și pe viitor avem în vedere ca obligativitate aceste asigurări”, a adăugat Monica Mare. 
Conducerea Muzeului de Etnografie și Artă Populară dorește să urgenteze demersurile pentru asigurarea bunurilor din instituția muzeală. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.