Consiliul Județean și Clubul Copiilor Sighet, parteneri în proiectul ”Cum e datina străbună”

La ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș plenul a aprobat încheierea unui acord de cooperare între Județul Maramureș, prin Consiliul Județean și Clubul Copiilor Sighetu Marmației, în vederea realizării în comun a proiectului ”Cum e datina străbună” – Festival de datini și obiceiuri de iarnă. Din rezerva bugetară constituită la dispoziția Consiliului Județean, aleșii județeni au votat pentru finanțarea acestei acțiuni cu suma de 15.000 de lei.

Perioada de desfășurare a acțiunii culturale este 14 – 16 decembrie, iar prin acest proiect se urmărește promovarea frumuseții datinilor și a obiceiurilor de iarnă românești/ europene prin cântec, dans popular, artă plastică, dar și pregătirea de simpozioane în rândul elevilor. Organizatorii doresc atragerea în proiect a formațiilor de prestigiu din țară și din străinătate care promovează folclorul autentic dar se urmărește, totodată, dobândirea sentimentelor de dragoste pentru folclor, dorința de păstrare a tradițiilor, obiceiurilor străvechi de iarnă și reînvierea acestora, valorificarea artei tradiționale în context european, stimularea spiritului competiționale în rândul elevilor, tinerilor și a cadrelor didactice participante.

În această perioadă se vor organiza un simpozion la sala radio pe tema datinilor și obiceiurilor de iarnă, un atelier de creație la Grădinița cu program prelungit nr. 9 și la Școala gimnazială nr. 2, expoziții de pictură și desene la Muzeul Maramureșean dar și o paradă a portului popular. Programul mai cuprinde un spectacol folcloric oferit de formațiile participante din Ucraina și din țară, formații din județele Botoșani, Arad, Brașov, Prahova, Sălaj, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Maramureș, dar și un spectacol de gala cu formațiile premiate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.