CONSILIUL JUDEȚEAN: S-a aprobat documentația privind Serviciul de salubrizare

CONSILIUL JUDEȚEAN: S-a aprobat documentația privind Serviciul de salubrizare

 Consilierii județeni au aprobat documentația de atribuire a contractului de delegare prin concesiune a Serviciului de salubrizare al județului Maramureș pentru activități aferente Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, realizat în cadrul proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Maramureș”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. 

Potrivit contractului de finanțare în baza căruia se realizează proiectul ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Maramureș” admis la finanțare prin POS Mediu, gestiunea serviciilor ce se realizează în cadrul proiectului se va face prin delegare de gestiune către operatori privați ai serviciilor de salubrizare. 
„Este prima documentație importantă pe care o supunem atenției dumneavoastră având în vedere că vor mai exista încă 4 în ceea ce privește colectarea deșeurilor pe cele 4 zone, așa cum a fost împărțit județul. Astăzi vorbim de licitația pentru operarea în special pe depozitul de la Fărcașa, dar nu numai, adică operarea și administrarea centrelor de depozitare deșeuri voluminoase din Borșa, Seini, Șomcuta, Baia Mare, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației”, a anunțat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
De asemenea, un alt obiect al contractului este operarea și administrarea stațiilor de transfer din Sighetu Marmației, Moisei, Târgu Lăpuș. Documentul mai prevede transportul deșeurilor de la stațiile de transfer din Sighet, Moisei, Târgu Lăpuș la Sîrbi, operarea și  adminsitrarea stației de sortare din Sîrbi și din Sighetu Marmației, operarea și administrarea stației de tratare mecano-biologică din Sîrbi, operarea și administrarea depozitului conform la Sîrbi și monitorizarea post închidere a depozitelor de deșeuri neconforme ecologizate. Contractul va avea o durată de 8 ani cu valoare estimată puțin peste 130 milioane lei, cu tarife structurate pe cele 3 obiective pe care operatorul va trebui să le îndeplinească și cu o redevență minimă de 10% din veniturile obținute din desfășurarea activității, dar nu mai puțin de 1.250.000 lei/an.
”Va exista o licitație în care vor exista oferte, 60% din evaluare va reveni prețului pe care operatorii îl vor oferta astfel încât să ajungem cu prețul cât mai jos și să avem un tarif cât mai mic ofertat pentru populație și doar 40% va reveni redevenței pentru Consiliul Județean Maramureș”, a mai explicat Zetea. 
Se estimează ca cea mai mare parte de investiții din acest proiect se va finaliza la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie.
”Proiectul de contract presupune ca operatorul, din momentul în care semnează contractul, să fie apt să opereze sistemul în 120 de zile timp în care el va trebui să își asigure forța de muncă, resursele financiare, asigurări, licențe și toate celelalte. Pentru acets contract, toate investițiile le pune la dispoziție Consiliul Județean, fapt pentru care primește acea redevență. Redevența parțial se reîntoarce în bugetul Consiliului Județean adică județul are dreptul să își recupereze acele sume pe care le-a investit în proiect”, a spus Dumitru Dumuța.
”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Maramureș” este unul dintre cele mai importante proiecte care se implementează în județ. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.