Consiliul Județean Maramureș a finalizat cu succes proiectul ALTHERA – Alternative Therapies in Maramureș and Ivano-Frankivsk

Miercuri, 13 decembrie 2023, în sala Bogdan Vodă a Palatului Administrativ din Baia Mare s-a desfășurat conferința finală a proiectului ALTHERA – Alternative Therapies in Maramures, cod proiect 1HARD/4.1/37, derulat în regiunile Maramureș din România și Ivano-Frankivsk din Ucraina.

Finanțat în cadrul Programului Operațional Comun Romania – Ucraina ENI CBC 2014-2020, obiectivul Tematic 8, Prioritatea 4.1 Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate și accesul la sănătate, proiectul a avut ca obiectiv general îmbunătățirea serviciilor medicale și a celor alternative pentru copiii cu dizabilități din Maramureș și Ivano-Frankivsk.

Cu o valoare totală de 3.349.588,15 euro din care 1.540.640 euro fonduri nerambursabile, respectiv 16.656.162 lei din care 7.660.986,46 lei fonduri nerambursabile, proiectul a fost inițiat cu scopul de a promova terapii alternative, complementare celor tradiționale, și de a oferi copiilor cu dizabilități din Maramureș și Ivano-Frankivsk, Ucraina, acces la diverse metode de tratament și îngrijire a sănătății.

În acest sens, în județul Maramureș a fost construit la Recea Centrul pentru Terapii Alternative ALTHERA, iar în Regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina s-a reabilitat secția de terapii alternative din cadrul Clinicii Spitalului pentru Copii.

De asemenea, în cadrul proiectului s-au implementat mai multe inițiative menite să ofere o gamă largă de alternative terapiei convenționale, astfel încât comunitățile să beneficieze de servicii de sănătate diverse și personalizate. Printre activitățile desfășurate s-au numărat:

– Derularea unei campanii de conștientizare în rândul populației fertile din județul Maramureș, privind cauzele și riscurile ce provoacă nașterea unor copii cu dizabilități și măsurile care trebuie luate pentru a ține situația sub control.

– Formare pentru terapeuți: Personalul medical și al serviciilor de îngrijire din cele 2 regiuni a fost instruit în diverse tehnici și practici alternative, astfel încât să poată oferi servicii de calitate în conformitate cu nevoile și preferințele pacienților.

– Colaborări internaționale: Proiectul a facilitat colaborări între profesioniștii din domeniul sănătății din cele două regiuni, permițând schimbul de cunoștințe și experiențe în domeniul terapiilor alternative.

La eveniment, alături de oficialitățile județene și de reprezentanți ai administrației publice locale din comuna Recea, au fost prezente echipele de implementare a proiectului din cadrul celor trei beneficiari ai finanțării, respectiv: Consiliul Județean Maramureș – beneficiar lider, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și Comitetul executiv al Consiliului Municipal Ivano-Frankivsk din Ucraina.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.