Consiliul Județean are de plătit o sumă uriașă în urma unei decizii a  Curții de Arbitraj Comercial

Ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș de marți, 23 aprilie, a adus și vești proaste plenului. Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a prezentat o situație neplăcută rămasă în urma celor care au condus județul în intervalul 2008 – 2012 și pe care actualul legislativ trebuie să o rezolve, respectiv un litigiu câștigat de Asocierea SC Selina SRL în insolvență – SC Drumuri Poduri Bihor SA – SC Drumuri Poduri Maramureș SA Baia Mare – SC Readymix România SRL Oradea pentru lucrările efectuate și neplătite pe drumul județean Baia Sprie – Bârsana. În urma acestui litigiu, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României obligă UAT Județul Maramureș la plata unor sume, astfel: 6.878.481,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor executate de către asociere și certificate de către beneficiar, 12.948.348,73 lei, reprezentând penalități de întârziere până la data de 18.02.2019 și penalități ce vor fi calculate de la data de 18.02.2019 până la momentul plății efective a debitului principal și 1.443.512,83 lei, reprezentând cheltuieli arbitrare.

E de plătit

”Decizia Curții de Arbitraj Internațional este definitivă și obligatorie, ceea ce înseamnă că trebuie să achităm aceste sume. Am avut multe discuții cu aparatului propriu al Consiliului Județean pentru a înțelege de unde vin aceste resturi de plată și ce trebuie să facem în perioada următoare. Nu ascund faptul că a fost o decizie foarte dificilă, existând două variante: fie plătim acești bani din bugetul Consiliului Județean Maramureș și atunci, în acest an, vom elimina tot ce înseamnă investiții în derulare sau putem încerca să facem această plată din creditul vechi pe care instituția județeană îl avea la dispoziție. Este vorba despre creditul de 116 milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor europene, iar reabilitarea drumului Baia Sprie – Bârsana a fost finanțat din acel credit. Menționez că noul credit de 70 de milioane contractat pentru cofinanțarea proiectelor de reabilitare a drumurilor județene nu va fi utilizat în acest scop. M-am deplasat personal la București, am discutat cu reprezentanții CEC Bank, apoi am fost la Ministerul Finanțelor și am discutat cu toți factorii de decizie pentru a vedea cum putem face plata din acest credit. Și din acest motiv avem acest proiect de hotărâre pe ordinea de zi, de a încerca să accesăm aceste sume din creditul de la CEC Bank. Eu am propus un buget al dezvoltării pentru Maramureș însă decizia aparține tuturor consilierilor județeni, fapt pentru am decis să dezbatem și să tranșăm această problemă în plen. Ce vreau să subliniez foarte clar este faptul că actualul Consiliu Județean nu poartă nicio vină pentru o decizie luată de cei care au condus județul între 2008 și 2012 și pentru penalitățile imense care se plătesc astăzi, rezilierea contractului cu Selina fiind făcută în luna martie 2012”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care i-a invitat la cuvânt pe toți cei prezenți.

Soluția creditului

Primul care a luat cuvântul a fost vicepreședintele CJ Maramureș, George Moldovan care a arătat că această datorie care există către societatea Selina ar trebui să fie plătită dintr-un credit. ”Nu mi se pare normal ca noi să văduvim județul Maramureș de această sumă de bani, deoarece acest lucru ar însemna să oprim toate proiectele și toate investițiile pe care CJ Maramureș le are astăzi în derulare”, a precizat vicepreședintele George Moldovan.

La cuvânt s-a înscris apoi vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, care a susținut punctul de vedere al colegilor săi. ”Din păcate, am terminat cu Săptămâna Mare în momentul în care am decernat cele două titluri de Cetățeni de Onoare celor doi ierarhi și acum am intrat în Săptămâna Patimilor. Și mă întreb cât vom mai avea de suferit în urma actelor făcute de colegii liberali și pedeliști care au fost atât la guvernarea națională, cât și la guvernarea județului. Am venit și noi după zece ani de zile în forul județean și trebuie să ducem în spate povara problemelor lăsate de alții. Nu este deloc plăcut pentru noi să plătim oalele sparte de cei care au fost înaintea noastră, mai ales că vorbim despre o datorie care vine din mandatul fostului președinte al CJ, Mircea Man, membru PDL la acea vreme și actual penelist. Nu ar trebui să fie asumată de către acest Consiliu Județean vina lui, însă preluăm noi această povară și va trebui să decidem, în consecință, ce facem cu viitorul județului nostru. Plătim aceste datorii și blocăm dezvoltarea județului sau luăm un credit și continuăm investițiile?”, a întrebat vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, care a încheiat arătând că va susține varianta accesării creditului de la CEC Bank.

Consilierii liberali, prin vocea lui Călin Bota, Gheorghe Mihai Bârlea și Gheorghe Marian au încercat să ia apărarea fostului președinte CJ, deși contractul cu Selina a fost denunțat în martie 2012, dată la care județul era condus de Mircea Man. La final, însă, au fost cu toții de acord că investițiile în Maramureș nu trebuie stopate și varianta rezolvării acestei probleme constă în reușita accesării respectivului credit.

Ioan Sas: ”Doar penalitățile de întârziere depășesc zece milioane de lei”

În replică, consilierul social-democrat Anton Rohian a arătat că decizia acestei investiții a fost luată de conducerea județului de la acea vreme, respectiv de președintele Mircea Man, deoarece celor doi vicepreședinți din mandatul 2008 – 2012, Călin Matei și Emil Marinescu, fostul șef al administrației județene le-a dat să ascută creioane. ”Când s-a luat această decizie în plenul Consiliului Județean de atunci se mai vorbise de o investiție majoră, drumul Baia Mare – Vaja, proiect care a fost însă uitat. Dacă actualul executiv, în urma consultării cu aparatul propriu a decis să luăm creditul pentru a putea să construim mai departe lucruri frumoase la nivelul județului, atunci eu propun să votăm pentru accesarea creditului”, a arătat Anton Rohian.

”În opinia mea, alternativa viabilă pentru a putea continua investițiile în județ este să accesăm acest credit, dar maramureșenii trebuie să știe ce au făcut cei care au condus județul în mandatele anterioare. Noi avem o sentință arbitrară pronunțată în martie 2012, unde doar penalitățile de întârziere depășesc 10 milioane de lei. În decembrie 2016, actualul Consiliu Județean a luat decizia de a continua lucrările la Aeroportul Internațional Maramureș, însă proiectul nostru a fost dus la bun sfârșit. Cu câteva ședințe în urmă s-a discutat despre Sistemul de Management al Deșeurilor, alt proiect unde am avansat foarte mult. Însă cei care au greșit la momentul lor trebuie să fie cunoscuți și trebuie spus maramureșenilor cine sunt cei care ne-au adus în situația de acum. Astăzi trebuie să decontăm greșelile înaintașilor noștri și trebuie să subliniem că, cei care au greșit sunt cei care au luat decizia în martie 2012, respectiv fostul președinte Mircea Man. Pentru că poporul ne-a trimis aici să votăm și să promovăm proiecte pentru maramureșeni și pentru Maramureș. Nu au greșit actualii consilierii județeni, nici președintele Gabriel Zetea și nici consilierii liberali care sunt astăzi în sală. Însă au greșit cei care au fost înaintea noastră. Nu putem spune că discutăm de o temă falsă, pentru că dacă această sentință nu ar fi existat, nu ar fi fost necesar să apelăm la credit”, a precizat consilierul județean Ioan Sas.

După mai bine de o oră de discuții, aleșii județeni au votat pentru accesarea creditului și achitarea acestor datorii din suma pe care CEC Bank ar putea să o pună la dispoziția Consiliului Județean Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.