Condamnări pentru mita la bac

Condamnări pentru mita la bac
La mai bine de doi ani de la demararea anchetei, Magistraţii de la Tribunalul Maramureş au trimis după graţii cinci dintre persoanele implicate în dosarul ”Mita la Bac” de la Sighetu Marmaţiei. Condamnările au sosit inclusiv pentru preşedinta Fundaţiei Sfântul Anton de Padua din Ulmeni şi totodată directorul adjunct al Grupului Şcolar Industrial din Ulmeni, precum şi pentru directoarea Liceului particular ”George Pop de Basesti” filiala Sighetu Marmaţiei, unde s-a înregistrat cazul de mită. 
Judecătorii au mai dispus condamnarea a peste 100 de profesori şi foşti elevi ai unităţii şcolare. Nume sonore din învăţământul maramureşean au fost implicate în acest dosar care se află pe rolul Tribunalului Maramureş în anul 2008 şi care a avut că obiect infracţiuni ce privesc traficul de influenţă, dâre şi luare de mită, precum şi cumpărare de influenţa. Împotrivă lor ISJ Maramureş nu va luă însă măsuri, mai ales că, potrivit datelor deţinute de reprezentanţii instituţiei, urmează un alt şir de procese, la instanţele superioare. 
A fost primul dosar instrumentat în România după un examen şcolar şi, în acelaşi timp, primul caz în care au fost adus în faţa instanţei un grup atât de mare de persoane, pentru că procurorii anticorupţie au trimis în judecată 125 de inculapti.  
Printre cei condamnaţi la închisoare se află: Leordean Virginica Meda, directoare a Liceului particular ”George Pop de Basesti”, filiala Sighetu Marmaţiei în anul 2008, care a fost găsită vinovată de magistraţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind condamnată la pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, precum şi pentru dâre de mită, faptă pentru care i s-a mai adăugat încă 1 an închisoare. Tribunalul Maramureş a decis, potrivit Codului Penal, că Leordean Virginica Meda să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare. Din aceasta i se va deduce perioadă cât a fost în arest preventiv, începând cu 9 iulie 2008 şi până la 5 noiembrie 2008. 
Aurică Puşcaş, preşedinta Fundaţiei Sfântul Anton de Padua din Ulmeni, patroana liceului particular şi, în acelaşi timp, directoarea adjunctă a Grupului Şcolar din Ulmeni, a fost condamnată, de asemenea, la 2 ani închisoare fiind găsită vinovată pentru 2 ani de închisoare.  
Aurora Puşcaş – preşedinte al Fundaţiei ”Sfantul Anton de Padua” a€“ Ulmeni, care patronează şi Liceul ”Georghe Pop de Basesti”, a fost acuzată de procurori că i-ar fi dat profesoarei Marchis Ortensia suma de 15.000 lei prin Meda Leordean. În schimbul sumei primite aceasta urmă să îi convingă pe colegii săi din comisie să aibă o atitudine îngăduitoare la notarea lucrărilor de bac ale elevilor liceului.  
Profesoara baimareana Ortensia Marchis, membru în comisia de evaluare zonală a lucrărilor de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2008, a fost condamnată la pedeapsa de 1 an închisoare.  
De asemenea, profesorul Călin Paul Micu a€“ vicepreşedinte al comisiei de bacalaureat din Centrul de examen de la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii în 2008 şi fost director al Liceului ”Petru Rares” din Târgu Lăpuş, a fost găsit pentru infracţiunea de luare de mită şi condamnat la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, dar în cazul sau s-a mai dispus înlăturarea interzicerii exercitării unor drepturi ca pedeapsa complementară.  
Ileana Botici, elevă de 36 de ani la data pornirii investigaţiei pe care procurorii DNA Cluj au acuzat-o că s-ar fi ocupat de strângerea banilor de la colegi pentru promovarea examenului de bacalaureat, a fost găsită vinovată pentru infracţiunea de cumpărare de influenţa şi condamnată la pedeapsă de 6 luni închisoare, precum şi complicitate la trafic de influenţă, caz pentru care i s-a aplicat pedeapsa de 1 an închisoare.  
Instanţă a dispus că Ileana Botici să execute 1 an de închisoare. Tot magistraţii maramureşeni, în aceeaşi şedinţa, au stabilit ca aceasteia să îi fie suspendată condiţionat executarea pedepsei, fosta elevă având un termen de încercare de 3 ani. Ileana Botici a stat după gratii o luna şi jumătate, imediat după demararea anchetei fiind arestată preventiv. 
În acelaşi dosar Tribunalul Maramureş, a mai condamnat 35 de persoane – inclusiv cadre didactice – pentru infracţiunea de luare de mită la pedeapsa de 1 an închisoare şi a înlăturat interzicerea exercitării unor drepturi ca pedeapsa complementară. Magistraţii le-au suspendat condiţionat acestora executarea pedepselor cu închisoare, înlocuind măsura cu un termen de încercare de 3 ani.Acestea au avut rolul de asistenţi cu atribuţii de supraveghere în comisia de examen de la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii Sighetu Marmaţiei.  
Restul persoanelor implicate în dosarul a€œMita la bac”, elevi ai liceului particular care au dorit să promoveze bacalaureatul pe bani, au fost condamnate pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă la pedeapsa de 6 luni închisoare. Şi în cazul lor s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.