Comunitatea evreiască din Bogdan Vodă (Cuhea), Maramureș

În documentele evreiești localitatea este pomenită sub denumirea de Kechnia. Primii evrei au sosit în Bogdan Vodă din localitatea Dragomirești la începutul secolului XVIII. În 1840 numărul evreilor era de 86 de persoane, iar în anul 1921 numărul acestora ajunsese la 477 de suflete.

Majoritatea evreilor din sat munceau ca zilieri pe la diferitele exploatări forestiere, plutași sau meseriași.

Cimitirul a fost înființat la final de secol XVIII, iar prima sinagogă a fost construită la mijlocul secolului XIX. Comunitatea de aici nu era de sine stătătoare, a fost arondată celei din Sighet, iar mai târziu celei din Dragomirești.

La începutul anilor 1900 în Bogdan Vodă (Cuhea) s-a mutat cunoscutul rabin hasid Pinha Sapira. Toți evreii din localitatea aveau ca limba maternă idiș.

La mijlocul lunii aprilie din anul 1944 evreii din Bogdan Vodă (Cuhea), au fost duși de către jandarmii fasciști maghiari în ghetoul din Dragomirești, iar în mai au fost deportați din gara Vișeu de Sus în Auschwitz.

Aproape toți evreii din localitate au fost uciși aici de către naziști. Puținii supraviețuitori care s-au întors acasă au emigrat la finalul anilor 40. Doi evrei originari din localitate au murit în războiul de independență al statului Israel în anul 1948. Azi nu mai trăiesc evrei în comuna Bogdan Vodă (Cuhea),” a declarat Robert Cotos, președintele Asociației Maramureș Heritage.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.