Computerul care va putea prezice viitorul. Ai vrea să ştii când va avea loc următoarea recesiune?

Computerul care va putea prezice viitorul. Ai vrea să ştii când va avea loc următoarea recesiune?
Savanţii din întreaga lume lucrează la crearea unui computer capabil să prezică dezastrele economice şi naturale. The Living Earth Simulator Project (LES)/"Simulatorul condiţiilor de viaţă de pe Pământ" poate prezice răspândirea bolilor şi crizele financiare.
Costurile pentru realizarea unui astfel de sistem se ridică la aproximativ 930 milioane de euro. Computerul va fi creat în aşa fel încât să adune informaţii de pe toate sursele posibile, atât de pe site-urile şi statisticile guvernamentale, cât şi de pe bloguri şi reţele de socializare, pentru a putea realiza o analiză detaliată a factorilor şi a putea prognoza cu exactitate când va avea loc o nouă criză financiară sau o calamitate naturală, relateazădailymail.co.uk.
Savanţii care se află în spatele acestei idei vor să creeze un fel de "sistem nervos al Planetei", care va putea înlocui actualul sistem, deja depăşit tehnologic.
"Ideea este să adunăm informaţii vitale dintr-o multitudine de surse şi apoi să le analizăm, folosindu-ne de cel mai puternic computer construit vreodată", a declarat profesorul Dirk Helbing, unul dintre coordonatorii proiectului implementat de către Institutul Federal Elveţian de Tehnoligie din Zurich.
Profesorul Helbing spune că LES-ul va putea să prezică răspândirea unor boli infecţioase precum gripa porcină, va identifica metode care vor ajuta la schimbările climatice şi chiar va fi capabil să împiedice o posibilă criză financiară. Supercomputerul va conţine date din diferite domenii, iar hardul său va fi capabil să analizeze la o scală gigantică toate informaţiile.
În jur de 30 de experţi în IT s-au arătat deja interesaţi de proiect şi vor ajuta la crearea supercomputerului. Proiectul a fost deja pus în lista de priorităţi a Comisiei Europene, care va finanţa parţial implementarea acestuia.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.