VIDEO | Complexul Astronomic Baia Mare pregătește pentru perioada următoare o serie de evenimente

Complexul Astronomic Baia Mare pregătește pentru perioada următoare o serie de evenimente. Lansarea unui film educțional pentru tineri sau inaugurarea unui parc astronomic, sunt doar câteva dintre obiectivele ce vor fi tratate cu prioritate.

Printr-o colaborare cu Agenția Spațială Europeană, Complexul Astronomic Baia Mare a aniversat telescopul Hubble, care și-a îndeplinit cu succes miusiunea.

”Am avut aniversarea telescopului spațial Hubble, pe 24 aprilie. În 1990 a fost lansat pe orbită. Urmează să fie scos din uz în cel mai scurt timp. Din păcate, această lansare a noului telescop, care urma să-l înlocuiască, a fost amânată. Instituția noastră este în colaborare cu Agenția Spațială Europeană. Am primit un print imens din partea acestei agenții, și am fost singura instituție din țară care a aniversat împreună cu această agenție, telescopul Hubble”, menționează Dorin Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare.

Complezul Astronomic Baia Mare a lansat recent și un film educațional pentru tineri.

De asemenea, am continuat să prelucrăm filme pentru aparatul nostru digital, tot zilele trecute am avut și lansarea unui nou film educațional pentru publicul tânăr. Urmează în cel mai scurt timp, sperăm noi până la finele lunii mai, să deschidem și parcul astronomic, cu tematică unică în România și în această parte de Europa”, spune Dorin Igant.

Pentru perioada următoare, e în pregătire un eveniment astronomic.

Evenimentul important care va avea loc luna viitoare, este o eclipsă de soare, o eclipsă inelară de soare ce va avea loc pe 10 iunie, nord vestul României fiind avantajat deoarece de aici fenomenul este mai vizibil. Va fi o eclipsă parțială, doar 7% din discul soarelui va fi acoperit. În 10 iunie, avem în pregătire acest eveniment, vom observa această eclipsă alături de unul dintre cei mai cunoscuți vântori de eclipse din România, Cătălin Beldea din București, care va fi invitatul nostru special cu ocazia acestei elipse, care la activ foarte multe eclipse totale de soare”,  spune Dorin Ignat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.