Coloranţii care se folosesc în vopseaua de ouă conţin E-uri care pot afecta sănătatea

Coloranţii care se folosesc în vopseaua de ouă conţin E-uri care pot afecta sănătatea
Colorantii care se folosesc în vopseaua de ouă conţin E-uri care pot afecta sănătatea. Astfel încât, specialiştii recomandă gospodinelor, să se întoarcă la metodele traditioanale folosite de bunicile noastre, respectiv la cojile de ceapă şi la diferite legume şi ierburi cu care pot să coloreze coaja oului. 
Un produs tradiţional care nu poate să lipsească de pe masa sighetenilor în ziua de Paşte sunt ouăle roşii.  Sunt puţini  sighetenii care ştiu că trebuie să fie atenţi la  modul în care îşi vopsesc ouăle, deoarece vopselele folosite, conţin coloranţi din categoria E-urilor periculoase pentru sănătate. Colorantii care se folosesc în vopseaua de ouă sunt E 102 pentru galben, care folosit în exces poate provoca diaree, E 133 pentru albastru, E 122 pentru roşu sau E 110 pentru portocaliu. Sfatul specialistiilor este că în momentul în care se vopsesc ouăle, este foarte important să se respecte instrucţiunile de pe ambalaj, iar ouăle să nu fie lăsate mai mult în vopsea decât este specificat, deoarece vopseaua poate penetra coaja oului şi ajunge la albuş. 
 Metodele tradiţionale folosite pe vremea bunicii sunt mult mai recomandate, atât din punct de vedere a sănătăţii cât şi din punct de vedere economic. Gospodinele interesate de păstrarea tradiţiilor, aleg să îşi vopsească ouăle cu coloranţi naturali, de exemplu, culoarea roşie se obţine din coji de ceapă roşie sau din zmeură, cea albastră – din varză roşie, cea verde – din urzici sau spanac şi cea galbenă- din morcov. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.