Cod galben de disconfort termic, ploi torenţiale şi vijelii pentru Maramureş

Cod galben de disconfort termic, ploi torenţiale şi vijelii pentru Maramureş

Instituţia Prefectului a primit  de la Centrul Meterorologic Transilvania Nord o avertizare cod galben de disconfort termic, respectiv instabilitate atmosferică accentuată pentru  judeţul Maramureş. În atenţionarea meteorologică este menţionat faptul că mâine, 19 iulie a.c., vremea va fi călduroasă, iar local indicele de confort termic (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura aerului va depăşi, izolat, 35 de grade Celsius. 
      Subprefectul Gyongyike Bondi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi a populaţiei cu privire la prognoza meteorologică de caniculă şi depăşirea indicelui de confort termic.  În aceste condiţii se impune aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile care trebuie luate pentru protecţia persoanelor aflate la muncă în perioada depăşirii pragului critic de unităţi sau de temperaturi ridicate mai mari de 37 grade Celsius, a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.  Măsurile minimale prevăzute de ordonanţa de urgenţă pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt:reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi ventilate; asigurarea apei minerale sau plate adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.  
     Cetăţenilor li se recomandă să evite expunerea la soare şi la activitatea fizică în grădini şi pe câmp, în special în intervalul orar 11.00-18.00. De asemenea, se recomandă purtarea de îmbrăcăminte subţire, din ţesături naturale sau în culori deschise, respectiv purtarea de pălării. Persoanele vârstnice trebuie să se ferească de locurile aglomerate şi neventilate, respectiv de ieşirea din casă, mai ales în orele amiezii, fapt ce le poate cauza  probleme de sănătate, ca urmare a temperaturilor ridicate şi a disconfortului termic. La deplasarea în exterior populaţia este  bine să aibă la îndemână lichide. Cetăţenii sunt sfătuiţi  să consume 2-4 litri de apă, ceai sau sucuri de fructe pentru a rehidrata organismul. Nu este indicat consumul de alcool şi excesul de cafea, în această perioadă. Este important să nu lăsaţi (uitaţi) copiii în interiorul autovehiculelor expuse la soare.Temperatura indicată pentru utlizarea aparatelor de aer condiţionat este de plus/minus 10 grade Celsius faţă de valoarea temperaturii de afară. 
    Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecţiuni ale suprarenalei), precum şi persoanele obeze. 
    Indicele de confort termic (temperatură-umezeală) este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatură aparent, cea resimţită de corpul uman. În mod normal, corpul uman se răceste prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influenţează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.
     În intervalul 20 iulie a.c., ora 9.00- 21 iulie, ora 18.00 vremea va prezenta o instabilitate atmosferică accentuată.Vor fi semnalate averse ce vor avea caracter torenţial, descărăcări electrice, iar vântul va avea intensificări care pot lua aspect de vijelie. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 50 l/mp şi vor fi căderi de grindină.
     Subprefectul Gyongyike Bondi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie. De asemenea, au fost avertizaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU.
          Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de angajaţii din dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.