Chiriile la locuinţele sociale ANL, o treime din salariul mediu net

Chiriile la locuinţele sociale ANL, o treime din salariul mediu net
Chiriile locuinţelor sociale ANL destinate tinerilor, care urmează să fie construite în următorii ani de stat în parteneriat public-privat, vor acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri şi asigurările, dar vor fi limitate prin lege la sub o treime din salariul mediu net pe economie.
 
Chiriile locuinţelor sociale ANL destinate tinerilor, care urmează să fie construite în următorii ani de stat în parteneriat public-privat, vor acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri şi asigurările, dar vor fi limitate prin lege la sub o treime din salariul mediu net pe economie
"Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri, precum şi cheltuielile generate de asigurarea acestora. Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă", se arată în proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea programului "Construcţia de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat".
În ultimele luni, câştigul salarial mediu nominal net pe economie a fost aproape de 1.500 de lei.
Chiriile ANL nu sunt stabilite în prezent prin Hotărâre de Guvern, ci sunt fixate de autorităţile publice locale.
Costurile serviciilor de proiectare care revin ANL (studii de fezabilitate, studii de fundamentare a deciziei de concesionare, documentaţii de atribuire a contractelor) costă, pentru 1.000 de apartamente, 1,5 milioane de euro, inclusiv TVA.
În acest caz, pentru o durată a contractului de concesiune de 20 ani, din care construcţia durează doi ani, valoarea servicii proiectare şi lucrări de construcţii-montaj care revin investitorului privat este 40 milioane de euro, inclusiv TVA.
"Cheltuielile aferente investiţiilor suportate de la bugetul local nu pot fi estimate în această etapă", se arată în proiect.
ANL răspunde de îndeplinirea tuturor etapelor necesare procedurii de achiziţie publică şi atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, în general, de circa 20 ani.
Conform datelor centralizate de MDRT, numărul de solicitări pentru obţinerea unei locuinţe în regim de închirere depăşeste 100.000, acestea fiind formulate atât de tineri cu vârsta de până la 35 de ani, cât si de alte categorii de persoane. Începând cu anul 2001 au fost construite circa 28.000 de apartamente pentru tineri, număr insuficient faţă de cerere.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.