Chelinta: Lucrari propuse pentru consolidarea alunecarii de teren

Chelinta: Lucrari propuse pentru consolidarea alunecarii de teren

Specialisti in geologie si topografie propun solutii pentru stoparea alunecarilor de teren de la Chelinta. Acestia au identificat faptul ca potentialul instabil de alunecare a zonei Valcei din satul Chelinta se datoreaza diferentei de cota intre albia majora a raului Somes si zona de platou de la iesirea din defileu.

Zona este afectata de o serie de alunecari si prabusiri succesive iar directia predominanta de alunecare a terenului are orientarea de la est la vest, fiind identica cu scurgerea apelor pluviale si freatice.

"Albia Vaii Hotarului este colmatata in sectiunea drumului judetean 108 E si contribuie la inmuierea bazei taluzului, respectiv infiltrarea in stratul freatic, contribuind la inaltarea acestuia. Pe drumul vicinal, apele se scurg in lungul acestuia iar in timp au dus la formarea unui prag si au contribuit la producerea alunecarii de teren acre a afectat drumul si locuintele cetatenilor. In acest context, Comitetul local pentru Situatii de Urgenta poate declara zona Valcei drept una de risc la alunecari de teren", mentioneaza geologul Sorin Zaharia.

"In zona Valcei trebuie luate masuri pentru delimitarea zonelor expuse la alunecari de teren, cu interdictie de construire a unor locuinte pana la elaborarea unor documentatii si studii de specialitate. Au fost interzise, in zona cu potential de alunecare, taierea arborilor si executarea de santuri in versant sau la baza acestuia, respectiv executarea de araturi si pasunatul animalelor mari", spune prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol.

Pentru consolidarea terenului, specialistii care s-au deplasat la fata locului au identificat si propus mai multe solutii complementare. Una dintre acestea prevede regularizarea Vaii Hotarului, in amonte si in aval. Alta se refera la realizarea unui dren principal care sa preia scurgerile de pe versanti si sa le dirijeze spre raul Somes. De asemenea, o alta solutie ar fi constructia unui zid de sprijin pentru consolidarea terenului dar si a drumului judetean.

Toate aspectele cu privire la alunecarea de teren de la Chelinta si masurile propuse de specialisti pentru consolidarea terenului vor fi analizate si discutate in urmatoarea sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.