Cercetați în libertate, sub control judiciar, pentru trafic de persoane şi supunere la muncă forţată

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş au dispus, în 22 iunie, reţinerea a 3 inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forţată.

În urma extinderii urmăririi penale, în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2019-mai 2023, doi dintre inculpaţi au recrutat, transportat şi adăpostit mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic în scopul exploatării lor prin muncă. Acestora le-au fost reţinute documentele de identitate, acţiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar şi accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizaţiile de handicap.

De asemenea, al treilea inculpat a adăpostit, prin constrângere, în imobilele deţinute, în scopul exploatării prin muncă, o persoană vulnerabilă cu handicap neuropsihic, supunând-o la muncă forţată (persoana vătămată a fost obligată să îngrijească animalele, să efectueze diferite activităţi agricole, să muncească în gospodăria acestuia şi să îndeplinească orice alte sarcini).

În cursul zilei de 23 iunie a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Maramureş, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 de zile. Instanța a respins însă propunerea DIICOT de arestare și a decis luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.