BUGET: Cel mai mare buget din istoria Consiliului Județean Maramureș a fost aprobat astăzi: 872 milioane de euro pentru anul 2024

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș a reușit o nouă premieră. Aleșii județeni au aprobat ieri cel mai mare buget din istoria Maramureșului: 872 milioane de lei. Bugetul este axat pe dezvoltare. 70%, adică 548 milioane de lei, sunt alocate investițiilor și doar restul de 30% e destinat părții de funcționare a administrației județene și a instituțiilor subordonate.

Pe lista investițiilor se regăsesc proiecte majore pentru județ

Infrastructură: Drumurile Expres Baia Mare – Satu Mare și Baia Mare – Jibou – Dej ; centurile ocolitoare pentru Baia Mare și Sighetu Marmației;  pasajele de la Clubul Văcarilor și Italsofa; 200 de km de drum județean prin proiectul MARA-NORD, care a primit deja finanțare de 125 de milioane de euro prin POR;  dar și alte drumuri județene care au nevoie de intervenții rapide și care care vor fi finanțate bugetul județean, cum sunt DJ185 (zona Bociciu Mare) sau Dumbrăvița-Șișești.

Economie: 7 parcuri industriale (Baia Sprie, Targu Lăpuș, Fărcașa, Șomcuta Mare, Giulești, Bogdan Vodă, Mireșu Mare.

Educație: campusul pentru învățământul dual de la Baia Sprie; reabilitarea școlilor speciale.

Reabilitarea patrimoniului Consiliului Județean: Castelul Teleki, Muzeul de Istorie și Arheologie,  Muzeul de Etnografie  și Teatrul de vară, Palatul Administrativ, școlile speciale etc.

Conservarea valorilor arhitecturale: patrimonial vernacular din localitățile Bogdan Vodă, Breb, Lăpuș, Petrova

Sănătate: Corp nou la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș Baia Mare în care se va înființa un bloc operator, un laborator ultramodern, parcări subterane, heliport și noul UPU. Un nou ambulatoriu va fi înființat în noul corp ce se va construi la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, iar în ședința de ieri au fost adoptate patru hotărâri ce vizează acest proiect în valoare de  3,5 milioane de euro.

Pe lângă investițiile aflate deja în lucru, pregătim și alte proiecte pentru care există axe de finanțare. Vă dau un exemplu: trenul metropolitan, care să facă legătura municipiului cu zonele industriale din împrejurimi, aducând la alt nivel transportul în comun al municipiului Baia Mare. Avem cel mai mare buget din istoria Consiliului Județean, din care mai bine de două treimi este destinat dezvoltării Maramureșului”, a declarat Ionel Bogan, președintele CJ Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.