Ceaţa este prezentă pe sectoarele de drumuri judeţene din zona limitrofă localităţilor Ocna Şugatag, Călineşti şi Văleni

Ceaţa  este prezentă pe sectoarele de drumuri judeţene din zona limitrofă localităţilor Ocna Şugatag, Călineşti şi Văleni

Ceaţa  este prezentă pe sectoarele de drumuri judeţene din zona limitrofă localităţilor Ocna Şugatag, Călineşti şi Văleni.  Vizibilitatea este redusă în trafic sub 200 metri. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă carosabil umed sau acoperit de ninsoare, să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. 
                       Vremea a fost rece pentru această perioadă.Cerul a fost mai mult noros. Pe arii extinse a nins. Cantitatea maximă de precipitaţii rezultată în urma precipitaţiilor a fost de 4,8 l/mp. Vântul a suflat slab, la moderat. A prezentat intensificări în zona înaltă de munte de până la 65 km/h (Iezer), unde a viscolit ninsoarea şi a spulberat zăpada.Temperaturile maxime au fost cuprinse între 0 grade Celsius şi 4 grade Celsius. În zonele joase a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura, aseară, până la 74 cm la Cavnic. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe toate sectoarele de drumuri publice în condiţii de iarnă.
                         Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe carosabilul DN18, la Petrova şi  în Pasul Prislop, (între km 156 şi km 180). Toate celelalte drumuri naţionale au partea carosabilă umedărul este acoperit la această oră, pe toate sectoarele de drumuri naţionale. Ninge slab la Borşa. Vântul suflă slab, însă prezentă intensificări temporare în zona montană înaltă.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu 13 utilaje şi au împrăştiat 86 tone de material antiderapant. 
                        A nins abundent ieri la Cavnic. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea DJ184, DJ109F şi DJ185 au acţionat cu utilaje cu lamă, pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă şi au răspândit 14 tone de material antiderapant. Temperatura scăzută din timpul nopţii şi al dimineţii  (-4 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au favorizat formarea gheţii poleiului în zona montană a oraşului Cavnic, pe Dealul Vălenilor, respectiv pe DJ109F, tronsonul de la pârtiile de schi şi până la canton. S-a acţionat, în această dimineaţă cu trei tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului.  Cele trei drumuri judeţene au carosabilul curat, dar umed. Pe acostamentul drumurilor există zăpadă.                        
                        Precipitaţii sub formă de zăpadă au căzut şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene.  S-a acţionat cu 16 utilaje şi au fost utilizate 82 tone de material antiderapant pentru înlăturarea zăpezii, prevenirea şi combaterea poeliului. Toate sectoare de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii de drumuri şi poduri au carosabilul curat şi  umed. Cerul
                       Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.                  
                                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii: -9 grade Celsius la Iezer; -6 grade Celsius în Pasul Gutâi; -5 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei; -4 grade Celsius la Petrova, Cavnic şi Fereşti; -3 grade Celsius la Borşa, Dragomireşti, Ocna Şugatag, Călineşti, Bârsana, Văleni şi Copalnic; -2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Baia Mare, Târgu Lăpuş, Săliştea de Sus, Vadu Izei, Săpânţa, Seini şi Ardusat; -1 grad Celsius la Vişeu de Sus.
                    Meteorologii anunţă că vremea va fi  astăzi  apropiată de normalul termic al acestei perioade.Cerul va fi temporar noros. Pe arii restrânse vor cădea, în timpul zilei, precipitaţii mixte, dar reduse cantitativ. Vântul va sufla în general slab, la moderat, cu intensificări temporare. În zona montană înaltă va sufla tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 grade Celsius  şi  7 grade Celsius, iar cele minime între -8 grade Celsius şi -4 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţa. Termometrele indică acum: -9 grade Celsius la Iezer; -5 grade Celsius la Ocna Şugatag şi în Pasul Gutâi; ; -3 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Cavnic, Fereşti, Petrova şi Dragomireşti; -2 grade Celsius în Baia Mare, Vişeu de Sus, Târgu Lăpuş, la Călineşti, Văleni, Bârsana, Săpânţa, Baia Mare, Ardusat şi Seini. Indicele de răcire are valoare de -12 unităţi la Iezer.
                  Cursa aeriană de pasageri a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, fără întârziere. Angajaţii aeroportului nu au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista este curată şi umedă. Este semnalată ceaţă densă în zona aeroportului. Temperatura aerului indică valoarea de -2 grade Celsius.          
              Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser Cisla,  Ruscova, Iza, Someş, Sălaj, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Iza (două poduri de gheaţă) şi Botiza. Apa râurilor curge pe sub  podurile de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate din cauza podurilor de gheaţă sau a sloiurilor care curg pe râuri. Un pod de gheaţă întrerupt este format pe râul Firiza. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile  Mara,  Lăpuş, Baicu, Suciu şi Cavnic. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 79%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor rămâne uşor  variabile.  Stratul de zăpadă existent măsoară:  74 cm la Cavnic; 45 cm în Baia Borşa; 44 cm pe Valea Vaserului; 43 cm la Luhei; 41 cm la Firiza; 37 cm la Ruscova; 33 cm la Săcel; 31 cm la Iezer; 30 cm  în Leordina, la Mara; 28 cm în  Valea Vişeului şi Poiana Borşa; 25 cm la Târgu Lăpuş şi Moisei; 20 cm la Botiza; 17 cm la Suciu de Jos, Vadu Izei, Ocna Şugatag şi Dragomireşti; 16 cm la Răzoare; 15 cm la Bistra; 10 cm la Copalnic; 6 cm la Sighetu Marmaţiei; 5 cm la  Strâmtura; 4 cm la Lăpuşel; 3 cm la Sălsig şi în Baia Mare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.