VIDEO | Ce spun cei de la CAS Maramureș legat de cei care au fost în șomaj tehnic și au rămas neasigurați

Sute de mii de români aflați în șomaj tehnic s-au trezit că nu mai sunt asigurați la sănătate, deși contribuția a fost plătită. În timp ce Casa Națională de Sănătate cere angajatorilor să depună din nou, declarații de corectare pentru fiecare salariat, unii specialiști susțin că nu aceasta e problema, ci faptul că bazele de date ale Fiscului și Casei de Sănătate nu comunică, iar legile se contrazic.

Doar angajatorii care au depus declarația 112 cu date incorecte trebuie să depună din nou documentul, a anunțat  Ministerul Finanțelor, iar pentru restul, corecțiile trebuie făcute de Fisc și Casa de Sănătate. În această situație, susțin contabilii, sunt sute de mii de contribuabili care au ajuns în somaj tehnic și s-au trezit neasigurați la sănătate.  Una dintre cauze este că un formular al Fiscului nu ar fi fost completat corect, spun reprezentanții CNAS. Experții în fiscalitate au susținut că, de fapt, bazele de date ale Fiscului și Casei de Sănătate nu comunică, iar legile se contrazic.

”În momentul în care, au intrat oamenii pe șomaj tehnic, fiind vorba de suspendare de contract de muncă, le-a închis calitatea de asigurat. Au mai rămas încă trei luni asigurați, dar, ulterior nu au mai reapărut ca asigurați, întrucât nu au mai fost reangajați, de angajator. Prin urmare, angajatorii,  în momentul intrării în plată a șomajului tehnic, ar trebui să-i declare din nou salariați, întrucât, pe perioada șomajului tehnic, se plătesc asigurări sociale de sănătate. Și toți cei care suportă asigurările sociale de sănătate, beneficiază de calitatea de asigurat”. Menționează Adriana Hluhaniuc, director economic, CAS Maramureș.

Angajatorii trebuie să facă declarații rectificative în lunile în care angajații au fost pe șomaj tehnic, și să-i declare salariați, de la data intrării în plată a șomajului tehnic, susțin cei de la CAS Maramureș.

Problema nu este la noi, dar dacă apare o urgență, cu adeverință de la locul de muncă, asigurații pot veni la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a le reintroduce,d e urgență, calitatea de asigurat, ulterior făcându-se aceste lucur, înbaza declarației, 112”, spune Adriana Hluhaniuc, director economic, CAS Maramureș.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în ultimele două luni și jumătate au intrat în șomaj tehnic 1.200.000 de angajați.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.