VIDEO | Ce riscă șoferii dacă nu au mașina echipată de iarnă

Toamna se pregătește să lase locul iernii, spun meteorologii. Până acum, vremea a fost mai caldă decât în mod normal, dar urmează o răcire accentuată, cu ploi și ninsori. Aviz șoferilor pentru a-și echipa din timp autoturismele cu anvelope de iarnă. Atenție, pentru nerespectarea prevederilor legale de circulație în condiții de iarnă, sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Sâmbătă și duminică vom observa o schimbare semnificativă, pentru că vremea se va răci mai ales în partea de vest, centru și nord a țării, unde vorbim de temperaturi maxime care nu vor mai depăși 9 grade Celsius, cu precipitații mai ales spre seară și parcursul nopții, chiar predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, anunță meteorologii.

 Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, fără a se face referire la o anumită perioadă a anului.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

Prețurile pentru anvelope la un serviciu de vulcanizare pornesc de la 100 de lei și pot ajunge până la 500 de lei, în funcție de dimensiuni și calitate, iar prețurile pentru un montaj pornesc de la 10 lei.

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.