VIDEO | Ce au muncit jandarmii maramureșeni anul trecut

În Baia Mare a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean în anul 2018. Acțiunile desfăşurate de către structurile de ordine publică ale inspectoratului au însemnat 5.915 misiuni.

Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor manifestări şi adunări cu public numeros, jandarmii maramureșeni au executat anul trecut 580 de misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 55 mai multe decât în 2017. În îndeplinirea misiunilor specifice, au fost sprijiniţi de către colegii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca pentru 6 misiuni de asigurare a ordinii publice şi au preluat integral un număr de 25 misiuni în zona de competenţă. Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o prioritate a structurilor de ordine publică din cadrul inspectoratului, în acest sens fiind executate 94 acţiuni de restabilire a ordinii publice, constând în 14 intervenţii pentru aplanarea unor conflicte, 65 de intervenţii la alte solicitări şi 15 intervenţii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane. Pe timpul executării acestor misiuni, jandarmii au aplicat 47 de sancţiuni contravenţionale, din care 15 avertismente scrise şi 32 de amenzi

În ceea ce priveşte executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, structurile inspectoratului au participat la executarea a 3.940 misiuni de acest fel. Posturile de jandarmi montane au executat 1.394 misiuni specifice de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane Borşa, Şuior – Mogoşa, Cavnic şi Valea Vaserului, desfăşurând activităţi de informare şi îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement. S-au mai înregistrat 15 participări la acţiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate ori salvate 54 de persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.  Pentru creşterea siguranţei în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate 66 de acţiuni în colaborare cu reprezentanţii acestora. Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost constatate 270 fapte de natură penală (din care 23 constatate de către jandarmi), săvârşite de 285 făptuitori (din care 21 autori  identificaţi de către jandarmi), fiind aplicate 1.700 sancţiuni contravenţionale.

În conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, personalul inspectoratului şi-a adus contribuţia la prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în zona de competenţă, prin constatarea şi întocmirea actelor de constatare pentru 25 fapte de natură penală în 2018 (57 în anul 2017). Urmare a intensificării activităţilor pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în domeniul silvic, au fost organizate, coordonate şi/sau desfăşurate un număr de 145 de astfel de acţiuni, pe parcursul cărora au fost constatate 3 fapte de natură penală şi un număr de 37 de contravenţii.   În cursul anului s-au primit spre executare un număr de 775 mandate de aducere, în 24 de localităţi.

Pe segmentul de ordine publică au fost planificate şi executate 479 de acţiuni comune, faţă de 769 de acţiuni executate în 2017. Cooperarea interinstituţională în domeniul executării misiunilor de pază s-a concretizat prin actualizarea documentelor specifice ca urmare a modificărilor nou apărute, precum şi prin desfăşurarea unui număr de 10 exerciţii de intervenţie în cooperare cu structurile cosemnatare şi a 5 acţiuni comune cu Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Pe linia situaţiilor de urgenţă, în perioada analizată inspectoratul a participat la 2 exerciţii comune de pregătire şi la 10 misiuni de intervenţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.