VIDEO | Care este situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Numărul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și au fost luați în evidențele unui serviciu de asistență socială a scăzut față de anul trecut, la nivelul județului Maramureș. Acești copii pot beneficia de măsuri de protecție specială, doar în anumite situații.

În ceea ce privește situația numărului de copii din Maramureș ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate  conform fișei trimestriale de monitorizare corespunzătoare trimestrului II an 2020, reiese că în județul Maramureș sunt 2848 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, dintre care 670 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Neoficial, însă, și subliniez acest lucru, sunt mult mai mulți copii în această situație, pentru că foarte mulți părinți nu au declarat autorităților locale în grija cui și-au lăsat acești copii, motiv pentru care, dimensiunea reală a acestui fenomen rămâne o necunoscută, ori în cazul de față vorbim despre situații cunoscute, înregistrate la serviciile de asistență socială și raportate instituției noastre.  Datele și informațiile au fost transmise în trimestrul al doilea al acestui an de 62 din cele 76 de primării din județul Maramureș”, afirmă Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș.

Acești copii pot beneficia de măsuri speciale de protecție, doar în anumite situații.

”Se institutie o măsură de protecție socială specială doar în cazul în care nu sunt identificate alternative în cazul copiilor ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate, însă, până în prezent, cu mici excepții, pentru majoritatea cazurilor s-a luat măsura plasamentului familial, pentru că, subliniez încă o dată, este foarte important ca respectivii copii să rămână într-o familie”, menționează Adrian Mândru.

Prioritatea în astfel de cazuri este plasamentul la o rudă până la gradul al patrulea. În cazul în care nu sunt identificate rude care să-și asume responsabilitatea creșterii și îngrijirii copiilor se instituie plasamentul la alte familii, față de care copiii, aflați în această situație, au dezvoltate legături de atașament.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.