Canicula persistă şi face victime

Canicula persistă şi face victime

Doua zile de foc au indurat sighetenii in aceasta saptamana, iar calvarul nu s-a terminat. Nici joi si nici vineri, canicula nu se va da dusa din judet, temperaturile prognozate depasind 32 de grade Celsius. In Sighet in jurul amiezii temperatura la soare indica o valoare de 37 grade C.  Medicii ii avertizeaza in special pe aceia care sufera de boli cardiace sau neurologice sa aiba grija la ce ore ies din casa si ce imbracaminte poarta atunci cand soarele dogoreste. Si angajatorii sunt avertizati de cei de la ITM ca trebuie sa le asigure angajatilor conditii cat mai bune de munca, apa potabila si incaperi ventilate.

Pentru ca nu am avut parte de multe zile calduroase in mai si iunie, vremea se razbuna si de tenperaturile normale din luna lui cuptor ne bucuram din plin acum, la sfarsit de august. Indicele de confort termic temperatura-umezeala a atins pragul critic de 80 de unitati in municipiile Baia Mare, Sighetu Marmatiei si orasul Targu Lapus. Astazi la soare, in jurul amiezii termometrele aratau la soare o temperatura de 37 de grade C. 32 de grade au fost la Baia Mare si Targu Lapus,iar la Borsa si Sapanta s-au inregistrat 31 grade Celsius. Sighetenii au simtit din plin caldura si au incercat sa se adaposteasca la umbra, sau sa se racoreasca pe terasa unui bar. Cel mai tare s-au plans de canicula cei care au circulat cu autobusul si taximetristii.
Caldura s-a resimtit puternic si la Compartimentul de Primiri Urgente din Cadrul Spitalului Municipal.
Medicii le recomanda indeosebi celor care au afectiuni cardiace, neurologice sau boli cronice sa consulte medicul specialist sau medicul de familie, deoarece in unele cazuri e nevoie de ajustarea dozelor prescrise pentru tratament, odata cu schimbarea vremii. De asemenea, populatia este sfatuita sa evite expunerea la razele solare la orele amiezii, sa imbrace haine in culori deschise si sa consume multe lichide. 
Reprezentantii ITM le reamintesc angajatorilor ca in aceasta perioada torida au datoria de a le oferi angajatilor conditii cat mai bune de munca. Masurile minimale prevazute de ordonanta de urgenta pentru ameliorarea conditiilor de munca si mentinerea starii de sanatate a angajatilor sunt< reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite si ventilate, asigurarea apei minerale sau plate adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri.
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.