Campanie de vaccinare antirabică la vulpi în Maramureş

Campanie de vaccinare antirabică la vulpi în Maramureş

Prefectul Sandu Pocol a precizat că, în perioada 17-30 noiembrie a.c., se va desfăşura campania de vaccinare orală a populaţiei de vulpi împotriva rabiei, pe cale aeriană şi manuală, pe fondurile cinegetice din judeţul Maramureş. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că a primit dispoziţia comună a secretarilor de stat Ioan Dascălu şi Mihai Capră din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor privind acordarea de sprijin pentru aplicarea măsurilor de competenţă, adaptate corespunzător la nivelul structurilor teritoriale (poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră, pompieri militari, Prefectura) pe timpul distribuirii momelilor vaccinale. 
 

         Acţiunea este organizată de către A.N.S.V.S.A., în conformitate cu Programul de supraveghere, control şi eradicarea rabiei în România pentru anul 2011, aprobat prin HG nr. 55/2008 şi Decizia Comisiei Europene nr.712/2010. Această campanie este cofinanţată de către Uniunea Europeană şi are o valoarea de cinci milioane de EURO.
         În judeţele Maramureş distribuţia pe cale aeriană va fi realizată cu sprijinul Aeroclubului Baia Mare, care va pune la dispoziţie un aparat de zbor. Cantitatea de  vaccinuri antirabice orale pentru vulpi primită pentru judeţul nostru, care va fi distribuită pe cale aeriană este de 116.000 momeli vaccinale. Acestea nu vor fi distribuite în zonele urbane sau rurale locuite de populaţie, respectiv în zone cu râuri sau lacuri. De asemenea, vor fi amplasate manual, în zona vizuinilor de vulpe, 1500 de momeli vaccinale, cu ajutorul angajaţilor Direcţiei Silvice Maramureş, Agenţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportive şi fondurilor de vânătoare private. Aceste momeli vaccinale sunt sub forma unor capsule.
         Pentru a preveni posibilitatea apariţiei unor situaţii nedorite, în rândul comunităţilor locale din zonele unde se va efectua distribuţia momelilor vaccinale, dar mai ales în rândul copiilor s-a luat decizia de demarare a unei campanii de informare a populaţiei cu privire la realizarea acţiunilor de vaccinare antirabică a vulpilor, dar şi a unor măsuri de prevenire şi a unor reguli care trebuie respectate de către cetăţeni în această perioadă.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.