Baia Mare: Tunelul de sub Gutin şi depozitul ecologic ar putea fi realizate de o firmă spaniolă

Baia Mare: Tunelul de sub Gutin şi depozitul ecologic ar putea fi realizate de o firmă spaniolă

Reprezentanţi ai unor companii renumite din Spania, au fost primiţi, ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man. Aceştia au venit în judeţul nostru la invitaţia dr. Vasile Bodnar, preşedintele Asociaţiei Dacia Mediterannee (asociaţie care are ca scop promovarea României şi implicit a Maramureşului în Europa), pentru a-şi prezenta oportunităţile de investiţii şi profilul activităţii firmelor reprezentate.

La discuţii au mai participat Mihai Pătraşcu, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, care a avut şi rol de translator al acestei întâlniri, Constantin Boloş, administrator public al judeţului, precum şi Dan Cocoşilă, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean. HIDROWAT, CARSA SA (Construcciones, Aplicaciones y Refuerzos), Grup VICSAN, HERA, ERHTEC – sunt companii cu zeci de ani de experienţă, renumite în construcţii civile, drumuri şi autostrăzi, conservarea şi întreţinerea de drumuri publice, managementul apei, canalizări, staţii de epurare, depozite ecologice. Reprezentanţii acestora s-au arătat interesaţi de construcţia Tunelului pe sub Gutin şi a Depozitului Ecologic de la Fărcaşa, al cărui proiect aşteaptă undă verde de la Minsterul Mediului.  Preşedintele Mircea Man s-a arătat onorat de prezenţa şi interesul manifestat pentru Maramureş, subliniind, totodată, unicitatea acestei zone şi potenţialul turistic şi economic al judeţului.  “Este o onoare pentru noi să vedem interesul oamenilor de afaceri şi a marilor companii pentru Maramureş. Prezenţa dumneoavostră aici ne demonstrează potenţialul pe care îl avem ca judeţ din toate punctele de vedere. De aceea, pentru o şi mai bună promovare a Maramureşului, subliniez şi în acest context necesitatea unei infrastructuri de calitate, ceea ce facem intens în această perioadă”. Pe de altă parte, Mircea Man le-a explicat spaniolilor că firmele care vor reuşi să implementeze proiecte în parteneriat public-privat pe termen lung, vor face investiţii foarte bune, şi le-a sugerat acestora să urmărească licitaţiile organizate de Ministerul Dezvoltării.

“Lucrările de anvergură sunt derulate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Naţional de Dezvoltare. Dar urmează să fie organizate licitaţii în perioada următoare pentru staţii de epurare, introducerea reţelelor de apă şi canalizare, lucrări la drumuri etc. Cât priveşte construcţia Tunelului pe sub Gutin, realizarea acestuia ar fi un real progres din toate punctele de vedere. Însă, până acum nu am avut cadrul legal pentru un parteneriat în acest sens. La fel şi pentru construcţia Depozitului Ecologic de la Fărcaşa. Aşteptăm în primele luni ale anului viitor organizarea licitaţiei. Prin urmare, vă sugerez să urmăriţi aceste licitaţii. În ce mă priveşte, vă pot garanta ca prin domnul Vasile Bodnar şi directorul Mihai Pătraşcu, să fiţi informaţi în privinţa licitaţiilor ce vor avea loc. M-aş bucura să vă număraţi printre partenerii cu care să ne mândrim că am realizat lucruri utile, moderne şi de durată pentru Maramureş”. Practic, oamenii de afaceri spanioli sunt interesaţi de forma de parteneriat public-privat, reintrat în atenţia autorităţilor române în încercarea dinamizării procesului de atragere a finanţărilor private în sectorul public. Acest parteneriat se referă la formele de cooperare între autorităţile publice şi lumea afacerilor. În principiu, rolul parteneriatului public se referă la finanţarea, punerea în aplicare a obiectivelor de interes public, calitatea serviciilor, stabilirea preţurilor.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.