VIDEO | Campanie de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice privind consecințele tăierilor ilegale de arbori

În primele 2 luni ale anului 2020 numărul infracțiunilor la regimul silvic a crescut cu 21% față de aceeași perioadă anului 2019. În anul 2021 numărul acestora a scăzut cu 25%. Un motiv poate fi și intensificarea acțiunilor serviciului de ordine publică privind infracțiunile de tăieri ilegale și transport de material lemnos fără documente justificative. În acest sens oamenii legii derulează și o campanie de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice privind consecințele tăierilor ilegale de arbori.

Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș prezintă o parte dintre consecințelor legale ale tăierilor iraționale de arbori. Astfel reducerea suprafeţei fondului forestier naţional fără respectarea dispoziţiilor legale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă.

Ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă.

 De asemenea tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei; cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprinsă între limita prevăzută la lit. a) şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei; cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei.

Oamenii legii atrag atenția și că prin defrișările iraționale distrugem habitatul a milioane de specii de floră și faună;contribuim la creșterea cantităților de gaze care intră în atmosferă, intensificându-se efectului de seră; contribuim la creșterea temperaturii și implicit la instalarea secetei precum și la eroziunea solurilor,  la producerea alunecărilor de teren și la modificările în mișcarea curenților de aer.

SURSA FOTO: DIGI24.RO

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.