Buna Vestire sărbătorită azi

Buna Vestire sărbătorită azi

 

Creştinii atât cei ortodocşi cât şi cei catolici prăznuiesc, astăzi Bună Vestire, ziua în care îngerul Gabriel a vestit-o pe Fecioara Maria, că va naşte pe Fiul Celui Prea Înalt. După credinţa celor mai mulţi români, sărbătoarea de azi este la fel de importantă că Sărbătoarea Paştelui.

Aceasta este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului în cursul anului bisericesc. De Bunavestire, creştinii sărbătoresc momentul în care Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Fecioarei Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.

În credinţa populară se spune că dacă de Bună Vestire un copil va umbla în jurul stupilor cu o lumânare de la biserică aprinsă, albinele vor face multă miere. În timpul acestei sărbători, femeile fac un foc mare în curtea casei şi pun pe pragul uşii pâine, sare şi apa ca să se încălzească, să bea şi să mănânce îngerii. Bătrânii mai spun că în timpul acestei sărbători este mare păcat să lucrezi.

O altă tradiţie spune că în această zi este păcat să cauţi găina de ou şi să pui cloşca, pentru că, se crede că puii vor ieşi strâmbi şi cu două capete. În satele de pe Mureş se crede că de Bună Vestire se dezleagă limba cucului, care va cânta până de Sânziene, zi în care se dezleagă şi limba celorlalte păsări cântătoare.

Creştinii trebuie să mănânce miercuri peşte şi să evite ceartă, ca să nu aibă pagubă la casă pe parcursul întregului an – acestea sunt doar două dintre credinţele populare legate de sărbătoarea Bunei Vestiri.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.