VIDEO| Brian Cristian, deputat USR PLUS, atrage atenția în Parlament asupra declinului fenomenului sportiv din România

În cursul săptămânii, Brian Cristian, deputatul USR PLUS de Maramureș, a vorbit de la tribuna Parlamentului despre declinul fenomenului sportiv din România.

Pornind de la auditul performanței administrării patrimoniului sportiv al Ministerului Tineretului și Sportului realizat de Curtea de conturi, Brian Cristian a prezentat principalele motive care au dus la situația îngrijorătoare din prezent:

  • Lipsa unei strategii naționale pentru dezvoltarea sportului în general și pentru administrarea bazelor sportive în special;
  • Insuficiența fondurilor alocate pentru întreținerea / repararea / modernizarea / extinderea bazelor sportive;
  • Degradarea, administrarea ineficientă sau utilizarea în alte scopuri a unor baze sportive date în folosința gratuită de către MTS;
  • Modificări frecvente ale cadrului legal de reglementare a structurii organizatorice și de funcționare a MTS precum și instabilitate la nivel managerial.

Una dintre soluțiile propuse de părțile interesate de modernizarea infrastructurii sportive este descentralizarea infrastructurii sportive. Așa cum punctează deputatul USR PLUS în declarația politică pe care a susținut-o în plen, această soluție nu garantează rezolvarea problemelor din patrimoniul sportiv:

“Descentralizarea infrastructurii sportive este o soluție care revine regulat în atenția publică. Din nefericire, acest lucru nu garantează modernizarea bazelor sportive. Avem un exemplu negativ chiar la Baia Mare.

În ultimii ani, am asistat la un ping-pong între autoritățile locale și centrale. Bazele sportive din oraș, aflate în subordinea MTS, au fost solicitate și obținute de către Municipiul Baia Mare. În 2018 au revenit la Minister, sub pretextul înființării Complexului Sportiv Național Lascăr Pană.”

 Măsurile concrete pentru a stopa degradarea bazelor sportive din județul nostru nu sunt ușor de găsit și de implementat, așa că deputatul Brian Cristian a inițiat un Grup de lucru pentru sportul maramureșean:

“Există câteva măsuri care ar opri declinul sportului din România: atragerea de finanțări pentru modernizarea/extinderea bazelor sportive existente sau pentru investiții în noi baze sportive, concentrarea pe sportul de masă și structurile de copii și juniori și dezvoltarea unui cadrul legal care să favorizeze autosusținerea financiară a cluburilor profesioniste, într-o logică comercială.

 Pentru a continua să identificăm măsuri fezabile, am inițiat un grup de lucru pentru sportul din Maramureș. Sper să apară în tot mai multe județe astfel de acțiuni de salvare a sportului.”

Doritorii se pot înscrie în Grupul de lucru pentru Sport prin completarea unui formular: https://briancristian.ro/grup-de-lucru-sport/

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.