Bozânta Mică: Peşti morţi pe râul Lăpuş

Bozânta Mică: Peşti morţi pe râul Lăpuş

Primarul comunei Recea şi mai mulţi cetăţeni din localitatea Bozânta Mică au alertat autorităţile judeţene, semnalând mortalitate piscicolă pe râul Lăpuş.
La faţa locului s-au deplasat comisari de mediu, inspectori de ape, pompieri militari şi poliţişti. Sunt peşti morţi de dimensiuni mici şi medii. Apa râului Lăpuş nu prezintă miros, în schimb este calda, iar debitul râului este scăzut. După cum afirmă cetăţenii care locuiesc în zonă, debitul este cel mai redus pe care l-au văzut în ultimii ani.
Echipele ajunse în zonă s-au deplasat pe malurile râului, inclusiv până la confluenţa cu râul Săsar. Au fost recoltate mai multe probe de apă (din zona localităţii Bozânta Mică, podul Lăpuşel, confluenţa cu râul Săsar şi inclusiv de pe tronsoane unde au fost văzuţi peşti morţi, a declarat inginerul şef SGA Maramureş, Stelian Ivaşcu. 
Analizele probelor de apă recoltate nu au relevat indicii de poluare a calităţii apei, dar a semnalat scăderea cantităţii de oxigen, pe un tronson unde apă staţionară şi cu pantă foarte mică. Ultimele analize efectuate de laboratorul SGA Maramureş indică apropierea de valorile normale ale cantităţii de oxigen în apă. Fenomenul este monitorizat de către angajaţii SGA Maramureş.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.