BNR va recomanda băncilor comerciale să fie indulgente cu datornicii

BNR va recomanda băncilor comerciale să fie indulgente cu datornicii
Băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sunt clienţii, iar BNR le va recomanda să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reuşesc sa achite măcar parţial ratele, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, citat de BankingNews.
Cinteză a arătat că numărul creditelor la care se înregistrează restanţe a ajuns la 225.000. 
"Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Ghetea – presedintele ARB) legat de situaţiile în care se restructurează un credit, pentru că unele bănci, modul în care au făcut acest lucru, au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare şi au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva decât sa iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi", a spus Cinteza, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank la Sinaia. 
Nicolae Cinteză a precizat că, la mijlocul saptamânii viitoare, Direcţia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresa conducerii Băncii Centrale cu propunerile de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale. 

Procedura va fi aceeaşi, o scrisoare trimisă tuturor băncilor prin care să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă face plăţi parţiale şi iţi dovedeşte că nu poate să platească din rată o anumită sumă, astfel de situaţii să le încurajăm. Încurajăm acele situaţii în care se dovedeşte că într-adevăr clienţii au probleme", a explicat Cinteza. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.