Binecuvântare pentru aniversare

Cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la adoptarea Constituţiei din anul 1866 şi a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei din anul 1991, Patriarhia prezintă un mesaj de omagiere faţă de cei care au realizat aceste două momente importante din istoria modernă şi contemporană.

Palatul Patriarhiei, fostul sediu al Camerei Deputaţilor până în anul 1996, a fost construit la începutul secolului XX (1906-1908) pe locul unei clădiri a Mitropoliei Ţării Româneşti. În clădirea respectivă, veche, a fost adoptată prima Constituţie a României, în anul 1866. Iar în actuala clădire, Adunarea Constituantă a votat, în anul 1991, prima Constituţie după căderea regimului comunist, prin care s a stabilit şi înfiinţarea Curţii Constituţionale a României, garantul respectării Constituţiei.

Între drepturile fundamentale garantate de către Constituţiile României este afirmat şi dreptul la libertatea credinţelor religioase, enunţat în prezent de articolul 29 din Constituţie, care afirmă şi garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor, inclusiv libertatea lor de a elabora statute proprii şi a se conduce potrivit acestora în ce priveşte organizarea şi funcţionarea lor.

Astfel, Statul şi Biserica, fiecare potrivit propriilor competenţe, pot contribui la apărarea demnităţii persoanei umane, promovarea libertăţii şi a responsabilităţii omului, precum şi la realizarea dreptăţii şi solidarităţii sociale în viaţa poporului român – se arată în mesajul Patriarhiei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.