Video|Bani pentru aeroport și pentru volei

Consilierii județeni au adoptat rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a județului Maramureș pe anul 2018. Șeful administrației județene a arătat că s-a încercat o optimizare a cheltuielilor, prin alocarea unei sume de bani necesare aeroportului pentru dotări, respectiv rectificarea bugetului la capitolul ”Sport”, în vederea susținerii clubului de volei Știința Explorări, care e la un pas să se retragă din campionat din cauza problemelor financiare.

S-a aprobat rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a județului Maramureș pe anul 2018 prin diminuarea veniturilor și a cheltuielilor cu suma de 4,08 milioane de lei ca urmare a modificării surselor de finanțare. Astfel:

  • diminuarea cu suma de 4,11 milioane de lei reprezentând subvenții pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap;
  • majorarea cu suma de 27.000 de lei reprezentând subvenții din veniturile proprii ale Ministerului Sănătății către bugetele locale pentru finanțarea aparaturii medicale și echipamentelor de comunicații în urgență în sănătate.

Totodată, s-a aprobat modificarea bugetului propriu al județului pe secțiuni:

  • secțiunea de funcționare se diminuează atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 5,63 milioane de lei;
  • secțiunea de dezvoltare se majorează atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 1,547 milioane de lei.

”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu aparatul de specialitate, în ultima perioadă, am încercat o optimizare a cheltuielilor în interiorul instituției Consiliului Județean. Astfel, am încercat să diminuăm sume acolo unde nu au putut să fie cheltuite sau nu ar fi putut să fie cheltuite până la finalul anului, ele să fie alocate către instituții care pot să facă acest lucru. Este o optimizare, până la urmă, pentru a avea o execuție bugetară cât mai aproape de 100%”, a informat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

În urma rectificării bugetare, 1.200.000 lei au fost alocați pentru dotări la Aeroportul Maramureș.

”Mă bucur că, din nou, am reușit să alocăm sume consistente de bani și vorbim aici despre 1.200.000 lei pentru dotările la Aeroportul Internațional Maramureș, pentru nevoile pe care le au acolo astfel încât să aducem aeroportul la standardele pe care ni le dorim. Este a treia sumă de bani pe care o alocăm din resursele proprii ale Consiliului Județean Maramureș pentru a avea un aeroport performant. Sigur, nu este suma finală pe care o mai avem. Anul viitor, vom mai avea la începutul anului, exact la momentul în care vom face bugetul, vom avea din nou un efort pe care îl vom face pentru a achiziționa restul de echipamente astfel încât aeroportul să fie dotat la cele mai înalte standarde”, a adăugat șeful administrației județene.

La proiectul rectificării bugetului, comisia buget-finanțe a adoptat un amendament pentru capitolul ”Sport”. Banii vor merge la clubul Știința Explorări, care se confruntă cu grave probleme financiare.

”Diminuarea fondului de rezervă la dispoziția autorităților locale cu 150.000 lei și majorarea cu aceeași sumă, de 150.000 lei, la capitolul Sport”, a informat consilierul județean PSD, Ioan Sas.

”Este o discuție pe care am avut-o în comisia de buget-finanțe, o discuție prealabilă pe care am avut-o cu reprezentanții echipei de volei Explorări, care se află într-o situație financiară extrem, extrem de delicată. Există pericolul ca echipa să fie retrasă din campionat. E nevoie, până la urmă, de intervenția Consiliului Județean Maramureș pentru ca echipa să poată să funcționeze în continuare. La viitoarea ședință, pe ordinea de zi vom avea un nou proiect de hotărâre prin care vom discuta alocarea acestei sume direct către echipa de volei. Acum rectificăm bugetul doar pentru a avea bani în capitolul de sport. Vom mai avea discuții, în perioada următoare, dacă acești bani sunt suficienți. Îmi pare rău că s-a ajuns în această situație. Sper ca și Primăria Municipiului Baia Mare să facă un efort, în această perioadă, pentru a salva o echipă etalon a județului în ceea ce privește performanța sportivă”, a adăugat Gabriel Zetea.

Amendamentul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, iar proiectul de hotărâre cu acest amendament a fost adoptat cu 30 de voturi pentru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.