Băile sărate de la Coştiui nu reprezintă o prioritate pentru autorităţile judeţene

Băile sărate de la Coştiui nu reprezintă o prioritate pentru autorităţile judeţene

Baile sarate din satul Costiui, comuna Rona de Sus, se afla in paragina de cativa ani. Autoritatile locale spun ca nu au avut bani pentru reamenajare a zonei si se pare ca baile nu au fost incluse in vreunul din proiectele de reabilitare ale Consiliului Judetean. Satui sa cerseasca bani, autoritatile locale au hotarat organizarea unei licitatii prin care atat terenul, cat si lacul, vor fi concesionate unui investitor, pe o perioada de cel putin 49 de ani.
    Baile de la Costiui au fost create pe apele sarate ale unui lac format prin prabusirea vechii saline imperiale, inchisa definitiv in anul 1934, dupa aproximativ 500 de ani de exploatare a sarii. Inca din anul 1956,Baile de la Costiui au devenit cunoscute in turismul balenoclimateric pentru apa cu un mare continut de sare, care asigura  o terapie eficienta pentru tratarea bolilor reumatice. Bazinul din lemn a fost refacut in 1998, an in care administratia locala anunta mari investitii in zona turistica si de tratament. Un an mai tarziu, Primaria Rona de Sus si CJ Maramures au pus bazele unei societati comerciale, "Baile Costiui", prin care se urmarea derularea unor investitii prin care statiunea urma sa renasca si sa fie redata circuitului turistic. S-a vorbit atunci de 15 miliarde lei, fonduri care nu s-au mai alocat. Doi ani mai tarziu, s-a modificat legea bugetului si administratiile locale au fost oprite de la investitii in statiuni turistice. In urma cu 65 de ani s-a motivat inchiderea ocnei prin nerentabilitate. Iar in anul 2009 inchiderea Bailor a fost motivata prin lipsa de bani, precum si neincluderea obiectivului in lista proiectelor prioritare pentru Maramures. Terenul pe care sunt amplasate Baile de la Costiui este al Consiliului Local Rona de Sus, iar cladirile ale CJ Maramures. Datorita uzurii avansate, una dintre constructii prezinta pericol pentru oamenii care trec prin zona. Unii mai intra in cladire pentru a sustrage caramida, fier vechi si exista pericolul de accidente. Deoarece nu isi permit angajarea unor persoane care sa asigure paza,  autoritatile locale au cerut sa se aprobe demolarea cladirilor care reprezinta un pericol. 
    Astazi, cu toate ca starea statiunii este in continuare precara, Baile sunt deschise in fiecare sezon. Lumea mai vine la bazin, la sfarsit de saptamana sau in zilele de sarbatoare. Insa locul este cunoscut ca fiind ,,Bazinul Saracilor” ,dupa cum spune si viceprimarul, Ilie Coposciuc. Cert e ca acum se doreste concesionarea terenului si al lacului pe o perioada de cel putin 49 de ani, unor oameni cu bani, care sa poata sa investeasca in zona. Daca toate merg bine si autoritatile locale vor organiza in data de 15 iulie licitatia este posibil ca Baile Costiui sa fie redate maramuresenilor si zona sa devina cu adevarat o atractie turistica a Maramuresului Istoric.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.