Baia Mare: Zeci de maramureseni s-au intors acasa dupa ce au fost fraieriti, batjocoriti si santajati de firma care i-a trimis la munca in Germania

Baia Mare: Zeci de maramureseni s-au intors acasa dupa ce au fost fraieriti, batjocoriti si santajati de firma care i-a trimis la munca in Germania

Scandal in Autogara din Baia Mare. Aproximativ cincizeci de persoane din Maramuresul istoric s-au intors in aceasta seara acasa dupa ce au fost fraieriti, batjocoriti si santajati de firma prin intermediul careia au plecat in Germania, la cules de capsuni. Oamenii au ales sa plece la munca in strainatate din disperarea de a castiga mai multi bani pentru a-si putea intretine familiile si pentru a putea trai decent. Insa acestia s-au reintors acasa exasperati, spunand ca au trait zile de cosmar, mai rau decat intr-o puscarie. 

Oamenilor li s-a promis un salar lunar de aproximativ 1400-1500 de euro. Insa socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Pe langa faptul ca nu au fost platiti, oamenii au fost nevoiti sa traiasca in conditii mizere. Au dormit si cate 40 de persoane intr-o singura camera, cu o singura baie.

"Am fost cazati in custi. In containere. Mancare si containere ca si sinistratii. Ne-au tinut in caldura, fara apa. O saptamana am stat dar ne-au tinut ca in iad. Ce mafie e acolo … ", spune o femeie.

"Cand am ajuns acolo au zis oamenii catre noi: bine ati ajuns in iad. Inca mai duc persoane acolo. Am fost slugi pe plantatie. Ni s-a spus ca vom lucra 12 ore, am lucrat 16. Au fost si oameni batuti acolo. Noua ne trebuie banii inapoi ca ne-am imprumutat. Vai si amar de aia care au ramas acolo. Ne furau pe fata. Faceai cate 20-30 de ladite, te trezeai cu 15", a povestit un barbat.

"Au fost persoane care au lucrat o saptamana si au luat 160 de euro. Eu am lucrat o zi, din care am castigat 35 de euro si m-am ales cu un euro si zece centi. Cu atata m-am intors in tara. Si acum nu am bani nici de apa minerala. Sa nu mai mearga romanii acolo ca e teroare", spune un alt maramuresean.

"Sunt de doua saptamani, cu nopti nedormite. La 3 noaptea ne trezeam. Ne-a luat cate 150 de euro, cand am ajuns acolo am avut doar o zi de lucru si dupa am venit inapoi, da? Ei trebuie sa ne dea banii inapoi. In Ungaria a oprit autocarul si a zis catre noi: asa pornim autocarul daca va scrieti numele si semnati. Ce scrie? Asa ne aduce inapoi, ne asigura transportul dar pe cand ajungem aici sa nu mai avem nicio pretentie. De ce?", se intreba o alta maramureseanca.

"Nu am avut ce sa culegem, de pe un rand intreg am cules sapte capsuni. Intr-o ladita intrau zece caserole, 5 kilograme jumate ladita care trebuia platita cu 2,50, 3,50 euro si pana la urma s-au platit cu 1,40. Cinci autocare din Sibiu au plecat inaintea noastra. Ni s-a promis pe masina in Ungaria ca aici acasa ne dau cate 50 de euro pe persoana. Noi am dat 50 euro pe contract si 100 euro drumul. In total avem la 300 de euro cheltuiti, pe persoana. Si drum fara chitanta, si contract fara chitanta. Castigi 18 euro in 16 ore? ", povesteste o alta persoana inselata.

"In baza contractului scrie acolo tot ce li s-a promis. Daca cumva e incalcat contractul din partea nemtilor pot sa mearga sa-l atace in instanta. Neamtu zice ca ei nu au respectat contractul. Simplu. Ca dupa o zi de lucru fiecare si-a dat demisia", spune Alexandru Bota, reprezentant firma.

Potrivit oamenilor, pe plantatia de capsuni ar mai fi ramas inca 800 de oameni, aflati in aceeasi situatie de cosmar pe care au trait-o si maramuresenii.

La fata locului a ajuns si un echipaj de politie. Maramuresenii inselati le-au povestit oamenilor legii despre calvarul pe care l-au trait pe plantatia de capsuni. Dupa constatari, politistii le-au recomandat pagubitilor sa depuna plangere la sediul Inspectoratului Judetean de Politie, unde ii astepta un reprezentant al politiei economice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.