Baia Mare: Urmările auditului – 11 contracte încheiate pe vreme fostului edil vor fi verificate de DNA

Baia Mare: Urmările auditului – 11 contracte încheiate pe vreme fostului edil vor fi verificate de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie va verifica nu mai puţin de 11 contracte care au fost încheiate pe vremea fostul primar, Cristian Anghel. De asemenea, în următoarea perioadă, cinci angajaţi ai Primăriei îşi vor pierde funcţiile de conducere şi cel mai probabil, vor fi puse pe liber. Toate aceste măsuri sunt luate în urma auditului efectuat anul trecut în cadrul Primăriei Baia Mare.

În urma auditului realizat la sfârşitul anului trecut în cadrul Primăriei Baia Mare, autorităţile locale încep să ia primele măsuri. Edilul băimărean şi-a exprimat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, dorinţa de a reaşeza modul în care funcţionează partea juridică a municipiului Baia Mare "începând de la secretari şi până la tot compartimentul juridic. Şi în acord cu Consiliul Local, vom decide modul în care vom funcţiona de acum încolo. Lucrul acesta se va întâmpla în intervalul 31 ianuarie-10 februarie când vom avea două şedinţe de Consiliu Local şi timpul necesar să dezbatem aceste subiecte." a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Modificări în structură vor mai suferi şi Poliţia Locală şi Direcţia de Patrimoniu.  "Vreau foarte mult ca locuinţele sociale să fie o prioritate pentru municipiul Baia Mare, pentru că mulţi cetăţeni îşi doresc locuinţe sociale şi există o mare nemulţumire din partea cetăţenilor cu privire la modul în care e gestionat acest subiect. Îmi doresc ca locuinţele sociale să fie gestionate nu de către Direcţia de Patrimoniu ci de către Serviciul Public de Asistenţă Socială. La fel cum îmi doresc ca tot ceea ce înseamnă contracte de închiriere-concesiune să fie realizate de către Direcţia de Venituri, pentru că vorbim de venituri care sunt atrase spre municipiu, şi nu de către Direcţia de Patrimoniu. Aşadar, în final, consider că Direcţia de Patrimoniu, ca şi structură, va deveni inutilă şi atunci o vom reduce la nivelul unui birou sau a unui serviciu, în cadrul unei alte direcţii", a mai precizat edilul.

În urma auditului au mai fost descoperite 11 contracte flagrante, spune edilul băimărean, care s-au realizat fără a se respecta modul în care trebuie făcute achiziţiile publice. Acestea vor fi verificate în următoarea peroadă de Direcţia Naţională Anticorupţie. "Sunt 11 contracte care din raportul analiză juridică au fost încheiate cu încălcarea normelor imperative ale legislaţiei aplicabile în materia concesiunilor şi a procedurilor de achiziţie publică. Sunt opt contracte care au fost încheiate fără orrganizarea unei licitaţii publice şi trei contracte care au fost încheiate din perspectivă auditorilor cu încălcarea şi fraudarea dispoziţiilor imperative ale legislaţiei specifice.În acest sens, noi suntem nişte oameni transparenţi care vrem aflarea adevărului. Aşadar, toate aceste contracte cu tot ceea ce înseamnă anexe ale acestor contracte, vor fi transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care este abilitată să facă astfel de cercetări şi să ducă mai departe, dacă consideră că este cazul, astfel de acţiuni", a mai arătat Cherecheş.

Printre cele cinci persoane care se pare că vor fi puse pe liber se află şi secretarul Primăriei, Rodica Brad, care de altfel şi-a anunţat demisia în cadrul şedinţei de Consiliu Local din decembrie. Potrivit zvonurilor, pe listă s-ar mai afla şeful Direcţiei de Patrimoniu, Gheorghe Fotonea sau Călin Coroş.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.