Baia Mare: Un nou zid ar putea fi construit pe strada Horea. Edilul băimărean contestă amenda CNCD şi refuză demolarea actualului zid

Baia Mare: Un nou zid ar putea fi construit pe strada Horea. Edilul băimărean contestă amenda CNCD şi refuză demolarea actualului zid

Ridicarea controversatului zid despărţitor între blocurile de locuinţe sociale în care locuiesc familii de etnie rromă şi strada Horea i-a adus primarului băimărean o amendă în valoare de 6.000 lei. Decizia de a aplica această sancţiune aparţine Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a decis ieri că ridicarea zidului despărţitor de pe strada Horea reprezintă un act de discriminare.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării nu a renunţat la cazul gardului controversat de pe stradea Horea iar colegiul director a luat ieri decizia ca edilul băimărean să fie amendat cu 6.000 de lei pentru decizia de a ridica zidul care desparte blocurile sociale de artera de circulaţie. De asemenea, Consiliul pentru Combaterea Discriminării a recomandat demolarea zidului şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru familiile de etnie romă care locuiesc în cele trei blocuri de locuinţe sociale. De cealaltă parte, primarul municipiului Baia Mare spune că va contesta în instanţă la Curtea de Apel Cluj decizia uşor aberantă luată ieri de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. "Voi avea o mare plăcere să îi târăsc în instanţă pe cei care consideră că fac sau generează priorităţile comunităţii băimărene. Vreau să înţeleagă  foarte clar că Baia Mare se orientează strict după dorinţele şi nevoile băimărenilor şi nu după impresiile şi părerile pe care le au unii sau alţii care aşa cum îmi place mie să spun stau prin birouri luxoase pe la Bucureşti. Pe mine nu face decât să mă onoreze faptul că un astfel de for mă bagă în seamă sau că îmi certifică faptul că am făcut chiar o treaba bună. Aş fi onorat dacă de fiecare dată când rezolv câte o problemă a comunităţii să primesc câte o amendă. Chiar aş fi dispus să iau un credit ca să plătesc aceste amenzi", a declarat primarul municipiului Baia Mare. Cătălin Cherecheş.

Paradoxal, tot pe strada Horea se fac demersuri pentru ridicarea unui nou zid despărţitor. De această dată, iniţiativa aparţine locatarilor din blocul 46 care doresc să se izoleze de comunitatea de etnie rromă din zonă. "Mă voi gândi împreună cu colegii mei şi, în conformitate cu prevederile legale, dacă vom accepta acest lucru. E foarte posibil să mai vedeţi un astfel de gard în acea zonă", a adăugat Cătălin Cherecheş.

Cetăţenii care locuiesc în blocul 46 de pe strada Horea susţin că nu mai au linişte din cauza rromilor care fac gălăgie în permanenţă şi le produc numeroase pagube. "Nu putem să stăm de ei. Toată ziua sunt numai sub geamuri. Toată ziua stau aici, aruncă în geamuri, fac mizerie, de asta am vrut gard. Noi plătim impozit şi de toate după blocul ăsta. Ei ştiu să stea sub geamuri, să dea în geamuri şi să bată mingea toată ziua şi noaptea iară. Au făcut lumină ca să poată să stea toată noaptea să strige, să urle şi să bată mingea. Asta e şi atunci noi, ce să mai facem", spune un locatar din blocul 46 de pe strada Horea din municipiul Baia Mare. "Nu ştiţi cum vin. Murdăresc, dau în uşi, mie mi s-a băgat noaptea în casă unul, m-am trezit cu el în casă. Cred că dacă am avea şi noi un gard ar fi mai bine un pic. Gândesc eu.", a spus un alt locatar.

Locatarii blocului 46 de pe strada Horea spun că vor ridica zidul pe cheltuiala proprie doar pentru a scăpa într-o mai mare măsură de problemele cauzate de persoanele de etnie rromă.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.