Baia Mare: Tiganii fac legea pe calea ferata si provoaca prejudicii de miliarde de lei

Baia Mare: Tiganii fac legea pe calea ferata si provoaca prejudicii de miliarde de lei

Criza financiara aproape ca a triplat furturile de cale ferata din judetul Maramures. Reprezentantii Politiei Transporturi Feroviare Maramures sustin ca saptamanal sunt inregistrate furturi de cale ferata iar situatia abia mai poate fi tinuta sub control. Cele mai vulnerabile zone din municipiul Baia Mare unde sunt sesizate astfel de fapte sunt Craica, Pirita si intrarea in gara Baia Mare dinspre Craica.

Pe Craica, cele mai multe cocioabe au fost construite in zona de infrastructura feroviara iar prejudiciile pe care romii le-au produs aici se ridica la miliarde de lei. "N-am facut un calcul total dar va garantez ca ajungem undeva pe la patru miliarde, bani pe care CFR-ul trebuie sa ii scoata din buzunar sa repuna in functie instalatiile. Dupa cum cunoasteti, din cauza furturilor din infrastructura feroviara am ajuns sa scoatem o instalatie din functie din statia Baia Mare Sud inclusiv pana la Baia Mare Nord, instalatie centralizata facuta de acum 15 ani sau 20 de ani cu bani multi. Si am fost nevoiti, nu eu, nu Politia, ci regionala CF sa o scoata din funciune datorita furturilor de cabluri comise. Aici nu as vrea sa inteleaga comunitatea roma ca am ceva personal cu dansii. Deci nu am nimic personal cu dansii dar din toate analizele efectuate de catre noi privind furturile si identificarile din dosare, rezulta ca 90% din acesti autori sunt cetateni de etnie roma din zonele Craica, Pirita si intrarea in Statia Baia Mare plus celalat cartier din zona Ferneziu", a spus seful Politiei Transporturi Feroviare Maramures, Stefan Bora.

Mai mult decat atat, reprezentantii Politiei Transporturi Feroviare reclama faptul ca in Baia Mare vin zilnic cersetori din judetul Salaj insa nimeni nu-i poate intoarce din drum, acestia circuland regulamentar cu bilete de calatorie. "Eu nu pot sa-i dau jos din tren atata vreme cat au bilet de calatorie. Dar vin in Baia Mare. Daca dumneavoastra ii acceptati ca organizatii si va place ca la toate intersectiile, inclusiv in zona statiei CFR, inclusiv in zona hipermarketurilor sa fie plin la cersit … sincer mie nu-mi place. Probabil va place voua, restul participantilor. N-am nimic personal, repet, cu cetatenii romi. Am si prieteni intre ei, sunt si oameni cinstiti dar repet, marea majoritate sunt cu probleme de furturi si cersetorie. Vin in grup, patru, cinci, sase, opt, zece cu sase, sapte, opt copii. Vin cu trenul de dimineata, pleaca cu trenul de dupa-masa", a mai adaugat Stefan Bora.

Atat reprezentantii Politiei Transporturi Feroviare cat si locuitorii din zona Vasile Alecsandri au cerut de nenumarate ori evacuarea tiganilor care locuiesc ilegal pe Craica. Acelasi lucru doreste si Primaria Baia Mare. Insa nu se vor putea lua masuri in acest sens pana nu se va gasi terenul potrivit pentru mutarea acestor romi.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.