Baia Mare: Situaţia culturilor din 2011 şi verificările la transporturile de vin, analizate de autorităţile judeţului

Baia Mare: Situaţia culturilor din 2011 şi verificările la transporturile de vin, analizate de autorităţile judeţului

2011 a fost un an bun şi productiv pentru agricultura din judeţul Maramureş însă previziunile pentru 2012 sunt sumbre. Totul se datorează lipsei de precipitaţii din această toamnă iar rezultatele secetei se vor vedea abia în 2012, când agricultorii vor începe activităţile agricole.

Direcţia pentru Agricultură Maramureş a raportat astăzi Colegiului Prefectural activitatea pe primele zece luni ale acestui an, care s-a dovedit a fi unul productiv pentru agricultori. Probleme vor exista în schimb începând cu primăvara anului viitor. Seceta din această toamnă îşi va spune cuvântul iar oficialii Direcţiei pentru Agricultură avertizează să nu ne aşteptăm la roade bogate. "În judeţul Maramureş nu s-a putut ara, nu s-a putut discui, nu s-a putut însămânţa. Sau dacă s-au făcut aceste lucrări nu au răsărit, nu au încolţit, nu au putut să evolueze în baza potenţialului care a fost înainte iar datorită lipsei de umiditate prelungită, în sol, culturile de toamnă suferă în acest an. Acest lucru se va reflecta în producţiile anului viitor, când vom secera. Sau când vom recolta anul viitor se va vedea ce s-a întâmplat în această toamnă. Sperăm ca în timpul ierii să se completeze rezerva de apă în sol şi să fie ceva mai bine", a declarat Virgil Ţânţaş, director Direcţia pentru Agricultură Maramureş.

În primele zece luni ale acestui an, Direcţia pentru Agricultură a intensificat verificările la transporturile de vin de masă avînd ca provenienţă Cramele Recaş,Valea Călugărească , Panciu,Tohani, Dealu Mare sau Odobeşti. Subiectul a stârnit interes şi în rândul oficialilor Prefecturii Maramureş, care au acuzat faptul că oraşele României sunt împânzite de crame cu vin de proastă calitate iar cel contrafăcut este simplu de depistat, fiindcă le dă … dureri de cap. "Toată România e plină. În fiecare oraş sunt trei, patru, cinci crame Recaş. Este imposibil să aivă atâta vin. E din pastilă. E bine să ai struguri proprii şi să îţi faci tu. O sticlă de vin adevărat costă foarte mult şi poate e şi acela din pastilă", a spus suprefectul judeţului Maramureş, Gyongyike Bondi. Opinia subprefectului o împărtăşeşte şi prefectul. "Eu am fost la Jidvei. Cineva spune că nu se poate cumpăra un vin adevărat cu 7 sau cu 8 lei. Cât trebuie să coste o sticlă de vin ca să fim siguri că e vin adevărat?", s-a întrebat prefectul Sandu Pocol.

Conform documentelor fiscale şi a documentelor de însoţire a produselor vitivinicole, cantitatea totală  intrată în judeţ de vin de masă vrac  a fost de 3549,84 hl din care 72.000 litri, destinat pentru îmbuteliere vin de masă la peturi de 1 litru şi 2 litri.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.