Baia Mare: Sindicatele maramureşene, faţă în faţă cu Florin Tătaru şi Mariana Pop, candidaţii USL şi PDL pentru funcţia de deputat

Baia Mare: Sindicatele maramureşene, faţă în faţă cu Florin Tătaru şi Mariana Pop, candidaţii USL şi PDL pentru funcţia de deputat

Experţi vs. candidaţi. Sindicaliştii maramureşeni (experţii) i-au provocat astăzi pe candidaţii pentru funcţia de deputat la o dezbatere publică. Iniţial, la audierea publică trebuiau să participe toţi cei patru candidaţi, însă Mircea Dolha (candidatul Partidului Ecologist Român) şi Felician Horj (PRM) au fost absenţi. În urma acestei dezbateri, sindicatele maramureşene vor stabili pe cine vor susţine în bătălia electorală din 21 august.

Au făcut faţă provocării doar candidatul USL-ului, Florin Tătaru şi Mariana Pop, candidatul Partidului Democrat Liberal. Aceştia au fost chestionaţi despre dezvoltarea agriculturii şi industriei în judeţul Maramureş, despre desfiinţarea spitalelor din Şomcuta Mare şi Baia Sprie, despre soluţiile în vederea atragerii personalului calificat în sistemul de învăţământ şi sănătate, despre comunicarea cu sindicatele şi despre măsurile ce vor trebui luate odată cu introducerea grupei pregătitoare în învăţământul primar.

Dezvoltarea agriculturii şi industriei în Maramureş – Florin Tătaru: "Vreau să vă spun că o economie modernă înseamnă 70% o economie de servicii, astăzi în Europa. Asta nu înseamnă că nu sunt adeptul industrializării pentru că o economie fără industrializare înseamnă o economie care nu este competentă, nu are suficienţă forţă, nu are suficient know-how. Ce poate face un parlamentar? Un parlamentar poate să adune forţele politice şi să susţină autorităţile locale, pentru dezvoltarea locală". Mariana Pop – "În această perioadă, domnul ministru Valeriu Tabără, la solicitarea mea şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, am mers să răspundă şi să constate el care sunt problemele agriculturii în Colegiul 2 Baia Mare Est pentru ca în momentul în care voi ajunge în Parlamentul României să nu am timpi morţi în a explica colegiului, dumnealui le-a recepţionat, a dat explicaţii pe fiecare măsură în parte şi am constatat înainte de a veni dumnealui că era o mare diferenţă între ce ştiau oamenii din mediul rural şi ce se întâmplă în agricultură, datorită unor instituţii la nivelul judeţului, cum este APIA, care nu-şi fac datoria. Deci practic măsuri pe dezvoltarea agriculturii există. Am rămas surprinsă că suntem aşa de departe de judeţul Alba în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene pe măsuri destinate agriculturii dar acolo unde există interes pentru informare şi transmiterea mesajului pe înţelesul ţăranului român, acolo lucrurile se mişcă.

Sănătate, desfiinţarea spitalelor – Florin Tătaru: Ce trebuie făcut în sănătate? Odată trebuie finanţat sistemul, finanţare clară a serviciilor medicale exclusiv pe criteriul de performanţă. Asta înseamnă creşterea calităţii actului medical în beneficiul asiguratului, a contribuitorului la sistemul de asigurări de sănătate. În al doilea rând, trebuie asigurată asistenţa medicală şi asistenţa în mediul rural unde există de medici, atât în medicina primară cât şi în medicina de specialitate. Asta sigur, înseamnă că trebuie să atragem oameni, să le asigurăm locuri de muncă, să le arătam că au un viitor şi să le punem la dispoziţie locuinţă de serviciu. În al treilea rând, pentru Baia Mare eu mă gândesc şi vreau să discut cu toţi factorii, oportunitatea creării şi înfiinţării unui spital de urgenţă nou, cu o structură adecvată de paturi, cu o locaţie corespunzătoare şi cu o structură adaptată exact acestui profil. BIneînţeles, în continuare vine ideea de a înfiinţa un spital de cronici care să preia patologia care nu este de urgenţă să o preia în această unitate ca fiecare locaţie să îşi desfăşoare activitatea pe baza specificului ei şi nu în ultimul rând trebuie gândit pentru Baia Mare un spital de recuperare pentru judeţul Maramureş datorită patologiei extrem de diverse care se tratează aici. Mariana Pop – Practic, în momentul în care a început comasarea unităţilor şcolare. vă aduceţi aminte că a fost o reţinere destul de mare pe acest segment, ca după aceea, părinţii şi dascălii din şcolile comasate să mulţumească că în acest mod a crescut actul medical. Vorbim de calitatea actului medical numai atunci când în spitalele noastre avem aparatură de calitate şi avem medici. Spitale care nu sunt dotate la standardele impuse de Uniunea Europeană pot să fie transformate în centre de permanenţă cum s-a întâmplat cu aceste două spitale din Şomcuta Mare şi Baia Sprie. Ele au fost transformate în centre de permanenţă, funcţionarea lor se face după finalizarea programului medicilor de familie, deci funcţionează în regim de urgenţă, de gardă, şi astfel bolnavii care nu necesită neapărat spitalizare pot să fie trataţi în centrele de permanenţă iar dacă se impune vor fi transportaţi la spitalul judeţean.

Soluţii pentru atragerea personalului calificat în învăţământ şi sănătate: Mariana Pop – Exemplul din sistemul de învăţământ: era nevoie de o lege unică a salarizării pentru că se ajunsese ca în aceeaşi sală profesorală, în funcţie de sindicatul la care erai înscris, pentru aceeaşi muncă prestată să ai salariul diferit. Ba mai mult, se pilotase legea descentralizării în mai multe judeţe şi în momentul în care erai director sau inspector în Satu Mare şi nu erai în Maramureş, salariul tău era mai mare cu cel puţin 5 milioane de lei vechi. Nu era stimulativă legea respectivă pentru că este clar că pentru aceeaşi muncă trebuie să primeşti acelaşi salar. Deci legea salarizătii unice este o lege care pune ordine în lucruri. Este adevărat, nu pot să fiu mulţumită nici cu poziţia în grila respectivă nici a salariilor profesorilor, nici a salariilor cadrelor medicale, fie că sunt medici sau asistenţi medicali, şi probabil că pe acest aspect, împreună cu sindicatele, vom elabora iniţiative care se vor transforma în acte legislative. Florin Tătaru –  Învăţământul nu mai trebuie privit cum este astăzi privit de către PDL, ca o greutate, ca o dificultate ci ca o prioritate strategică. Mediul de afaceri atrage atenţia că forţa de muncă este din ce în ce mai puţin pregătită şi chestiunea asta devine o piedică pentru o dezvoltare economică şi pentru dezvoltarea societăţii. Ca să îţi poţi dezvolta economia trebuie să ai resurse educaţionale, trebuie să ai un sistem coerent şi competent, ori astăzi în România există această prăpastie între ceea ce face PDL-ul şi ceea ce ar trebui să facă pentru că Guvernul nu doreşte nici măcar să respecte drepturile profesorilor aprobate în instanţă şi au ajuns să închidă şcoli unele dintre ele după ce le-au modernizat. Preocuparea mea ca parlamentar este să fac în aşa fel încât să redau respectul acestei categorii profesionale, să redau demnitatea prin  respectarea unei legi juste şi printr-o remuneraţie corectă a muncii lor. Sigur că nu există resurse la centru, treaba asta s-a văzut dar există soluţii şi pe plan local, dezvoltarea economiei locale, autorităţile locale, judeţene şi municipale pot aloca mai mulţi bani pentru profesori. Acolo unde se dovedeşte competenţă, unde sunt rezultate concrete, autoritatea locală poate să aloce mai mulţi bani pentru profesori, pentru învăţământ. Este chestiunea pentru care mă voi bate, pentru crearea acestor oaze de performanţă care să fie susţinute din banii locali astfel încât să devină modele pentru alte şcoli unde elevii să fie promovaţi şi unde să fie formaţi în economia reală şi în societatea prezentului şi a viitorului.

Codul Muncii, Colaborarea cu sindicatele: Florin Tătaru – Noul Cod al Muncii aduce modificări importante în ceea ce priveşte relaţia sindicatelor cu guvernarea. Având în vedere că Guvernul PDL a tăiat orice comunicare cu sindicatele şi că a redus importanţa asocierii tuturor categoriilor care muncesc, noi, USL, trebuie să reparăm această injustiţie pentru ca PSD, PNL şi PC au militat tot timpul pentru o colaborare tripartită între instituţii publice, între sindicate şi între patronate. Acest principiu politic, de coordonare între parteneri, cred că a fost principalul câştig al modernităţii în raportul dintre stat, patroni, sindicate şi muncitori. Nerespectarea acestui principiu pune în pericol demnitatea existenţei şi a muncii sale în faţa puterii partidelor şi iată, cum e cazul astăzi, a unei guvernări iresponsabile. Parcă ne-am întoarce în anii 1800 în loc să mergem spre secolul 21. De aceea, trebuie să reclădim relaţia puterii politice cu sindicatele. Şi acest lucru înseamnă respect pentru toate categoriile sociale care muncesc astăzi în România. Trebuie să mă angajez şi mă angajez în faţa dumneavoastră să începem o colaborare şi vă propun un protocol semnat cu toate formaţiunile sindicale astfel încât să promovăm în Parlamentul României acele măsuri pe care le considerăm de comun acord utile, necesare, obligatorii, pentru toţi oamenii muncii. Mariana Pop – Cred că ştim cu toţii că modificările aduse Codului Muncii au reuşit să fie eliminate, nu definitiv, bineînţeles, o parte din munca la negru. Au fost încheiate numai la nivelul judeţului Maramureş, 5.827 de contracte şi acest lucru practic este o asigurare a protecţiei sociale a populaţiei. Ştim foarte bine că mulţi patroni erau interesaţi de angajări fără acte şi în justiţie se desfăşurau multe procese datorită faptului că angajatul, în momentul în care avea o problemă de sănătate, nu putea să-şi plătească foaia de boală datorită acestui fapt, nu erau făcute dările către stat. Eu zic că  prin aceste modificări ale codului muncii s-a rezolvat o problemă socială. De asemenea, cred că prin această relaxare a angajării se aduce prin modificare codului muncii li un avantaj angajatorilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.