Baia Mare: Secţia de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Judeţean a fost dotată cu un laparoscop de ultimă generaţie

Baia Mare: Secţia de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Judeţean a fost dotată cu un laparoscop de ultimă generaţie

Secţia de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a fost recent dotată, din fondurile colectate de către asociaţia Prietenii Spitalului, cu un laparoscop ce va permite realizarea diagnozei şi chirurgiei minim-invazive la copii.

Laparoscopul va permite echipei de chirurgi să realizeze intervenţii chirurgicale pe micuţii pacienţi fără să apeleze la bisturiu, ceea ce va duce la diminuarea traumelor post-operatorii, la o mai rapidă recuperare a lor şi la evitarea urmelor inestetice ale operaţiilor chirurgicale clasice. "O să putem explora şi aparatul renal, ceea ce este foarte mare lucru. Este un aparat combinat. Asta s-a dorit, asta s-a obţinut. O să putem intra şi în vezica urinară la copii, ceea ce nu se face numai la Târgu-Mureş. Se va putea opera tot ce vă puteţi imagina dumneavoastră la ora actuală că se operează deschis se poate opera laparoscopic. Nu va înlocui niciodată chirurgia deschisă, este clar, dar anumite indicaţii clare cred că se vor dezvolta şi în Baia Mare.", a precizat dr. Viorel Demian, şef Secţie Chirurgie Pediatrică.

Laparoscopul este de ultimă generaţie şi va permite medicului chirurg să efectueze operaţii în condiţii de siguranţă. De asemenea, acest aparat se găseşte în puţine secţii de chirurgie pediatrică din ţară. "Am convenit să încercăm să achiziţionăm acest aparat, de chirurgie celioscopică, care înlocuieşte chirurgia clasică şi la copii, în ideea creşteri actului medical şi a realizării unei chirurgii cât mai puţin invazive, extrem de importantă, mai ales la categoria aceasta de pacienţi foarte fragili", a declarat dr. Călin Pop, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare

O parte din suma aferentă achiziţionării acestui aparat a fost pusă la dispoziţia spitalului de către asociaţia Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriş”, înfiinţată în 2011 cu scopul de a sprijini unitatea spitalicească prin colectarea de fonduri pentru achiziţionarea de aparatură medicală nouă, importantă pentru realizarea unui act medical de calitate. Valoarea laparoscopului este de 26.000 de euro, 9.000 de euro fiind alocaţi de asociaţia „Prietenii Spitalului” iar restul de 17.000 euro, de Spitalul Judeţean.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.